Thursday, December 29, 2016

Cara mudah rawat Jerawat

cara alami yang menjimatkan bisa merawat jerawat , antaranya,

1. Basuh muka dengan air rendaman daun sireh, selawat tiga kali dan basuhla dengan air rendaman sireh yang telah sejuk dan layu dan biar ia kering dimuka

2. Sapu muka dengan minyak yang diperah limau, sebelum tidur perah limau dengan sesudu minyak dan sapukan keseluruh muka, agak pedih sedikit tapi sementara, kemudian esoknya basuhla dengan air rendaman asam gelugur

3. Bancuh susu tepung dengan sedikit air dan tempekkan keseluruhan muka setiap malam, setelah kering bilas dengan air suam

4. Basuh muka dengan air beras, biar ia kering kemudian cuci dengan air bersih.

5. Campurkan putih telur ayam kampung bersama sesudu tepung jagung dan minyak zaitun, sapu seluruh muka hingga kering kemudian bilas dengan air suam, amalkan dua kali seminggu.

6. Asah kayu manis dan campur madu, oleskan ke muka sebelum tidur , bersihkan esok pagi dengan air bersih, amalkan tiga kali seminggu

7. Buat bedak sejuk sendiri, giling atau kisar segenggam beras bersama daun inai, bulatkan kecil kecil kemudian jemur kering, simpan dibekas kedap udara, bila nak guna, titis jus limau nipis dan sapu keseluruh muka. Amal dua kali seminggu

Cuba cuba la ya, diambil dari majalah MW - majalah kegemaran

Friday, December 23, 2016

12 barang yang perlu ada untuk sihat



Berikut adalah dua belas yang perlu ada untuk mengubah gaya hidup kearah lebih sihat ....gaya hidup dizaman serba sibuk perlula semudah abc, yang pantas dan ringkas lagi menyenangkan, barang ini adalah dicartakan di mingguan wanita, tapi ai tak nak promote brand nya, bagitau barangnya ajer, brand lain pun bagus....12 tersebut ialah,

1. Breadmaker aka BM iaitu pembuat roti dengan fungsi menghasilkan roti kegemaran dari bahan sihat dengan mudah dan cepat 

2.  Air fryer - alat untuk menggoreng makanan tanpa minyak

3. Shake N Take - pengisar buah dan pembuat jus yang dapat dibuat minum terus

4. Pengukus - makanan kukus lebih sihat

5. Double pan aka magic pan - memanggang akan lebih mudah, 

6. Mesin yogurt automatik - bolih buat segar sendiri

7. Ketuhar oven - buat cookies buat kek dengan jayanya, jimat duit tak perlu beli famous amos

8.  Pengekstrak jus untuk buat jus yang komplek, halus dan ditapis baik seratnya

9. Pengesan kecergasan - alat untuk merekodkan aktiviti senaman, mengesan langkah dan jarak perjalanan

10. Bola senaman - bagus untuk latihan senaman dan yoga bagi bersenam dengan berkesan bagi membantu postur tubuh

11. Exercise band - alat senaman yang ringan dan mudah diguna, 

12. Makanan tambahan - vitamin dan supplement yang disarankan doktor

Yang pasti ikut kemampuan, ayuh hidup sihat dengan idea simple ini,
Petikan dari MW

Saturday, December 10, 2016

Tips bila singki tersumbat

Sejak dua menjak ni bukan singki saja tersumbat ....otak ai pun tersumbat, buntu akal nak menulis, penyakit M juga melewati usia maka beku la mingzhu ...

Hari ni ai kongsikan tips bagaimana menyelesaikan singki tersumbat, otak tersumbat tu kita cuma perlu banyakkan istigfhar ....astagfirullahalazim

Bagaimana nak selesaikan singki yang bertalung dengan segera....dah la berminyak, berladung....ngeri..maka itu segera curahkan baking powder kelubang singli itu ...insyaallah

Ambil sesudu baking soda letak dalam air yang bertakung di bahagian dekat lubang tu, curahkan sehingga air turun dengan cepat

Letakkan baking soda pada lubang yang tersumbat dan sekejapan ia akan berbuih gelembung naik ke atas dan kemudian air akan turun macam biasa, buat tiga kali ....

Lepastu masa singki dah bersih tu, buka penyambung bawah dan bersihkan ...pastikan baking soda ya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...