Saturday, November 28, 2015

Panduan gula dr kevin zahri

Panduan dalam pengambilan pemanis:
1) Gula putih dan perang: kalori sama je. 1g = 4kcal. Yang putih lalui proses penghasilan yg berbeza (bleaching etc) tapi dua2 are Simple Sugar.
2) Stevia: rendah atau boleh dikatakan tidak berkalori dan natural. Pengganti pemanis yg baik tapi mungkin rasa "manis" tu agak "kureng"
3) Madu: 1g = 3kcal. Memang bagus dan mengandungi aktive ingredients yg merangsang kesihatsan sistem pertahanan badan. Kami sekeluarga pun amalkan sesudu madu manuka atau wild honey hari2. 
4) Equal/Palsweet atau pemanis tiruan (artificial sweeteners): tidak berkalori tapi beban organ buah pinggang utk tapis dan buang artificial sweeteners seperti aspartame dari badan. Bagi saya pemanis tiruan adalah pilihan yg paling tak bagus walaupun ia tidak mengemukkan.
5) "alcohol sugars": yang ini banyak dalam chewing gum, mints dan candy yg konon "sugarfree". Ada banyak jenis dan mengandungi dalam 2.5kcal utk 1g. Walaupun nama "alcohol" sugar, ia tidak mengandungi alcohol tapi dapat nama disebabkan struktur kimia yang menyerupai alcohol. 

Yang penting kurangkan gula dalam minuman, lebihkan manis dalam senyuman

Jom bw sampai lentok ini malam ....wish u all sweet dreamsssss

Monday, November 23, 2015

Cerita danga bay

Cuti deepavali ari tu ai pi danga bay, dah lama ngidam nak jelajah teluk danga ni..., dari kuantan jam 11, ke rompin ke mersing ke kota tinggi ke jB .......jalan lurus jer dengan rasa riang gembira sebab nak peluk patung m&m nanti....dan akhirnya sampan teluk dangan pukul 5.30....jauhnya merentas jemelaung....

Dan sesampai di teluk danga aka danga bay....terus kucup hati yang tadi nya kembang...., xde pe pe pun....tiada kelip kelip dalam blog blog yang riang menari jari pasal danga bay ni....suram, sunyi, tiada apa apa.....konpius la, akhirnya setelah di soal siasat penjaga taman permainan yang satu satunya kemeriahan yang ada tu, menyatakan danga day sedang dalam proses pembangunan...mall nya telah ditutup, jetinya tak lagi sibuk, yang ada kedai makan dan taman permainan kanak, ....jalan jer la melihat laut dari kejauhan, dapat sikit pahala.....tengok jer la.....





Wednesday, November 18, 2015

Pucuk paku Goreng



Pucuk paku goreng simple dengan kicap manis pedas MAHSURI , sedap ....sungguh sedap, ...semalam pi sinar kurnia cari kicap, ada kat rak, kicap mahsuri, tapi macam lain je tajuk, kicap manis pedas....maka cubalah , jadilah hari ni pucuk paku goreng

Resepinya,
Pucuk paku seikat, udang tujuh lapan ekor, cili padi lima biji, bawang besar holand sebelah, garam dan kicap manis pedas mahsuri

Bawang dan cili di racik racik dan ditumis, kemudian masukkan udang, masak sehingga kolor udang bertukar.....lepas tu masukkanla pucuk pakunya....akhiri dengan kicap dan garam....siap

Rasa dulu sebelum tutup api tu....pastikan secukup rasa baru la hidangkan...rasa tu wajib tau, pesan papa jo ....

Sekian ....selamat malam

Tuesday, November 17, 2015

Siput pedas

Ni la barang kejadian yg tlh mlalaikan ai dari mingzhu, jari skrg asyik menyiput menghalang diri dari menaip......
Sila bertanya.....ahaksssss, samat malam

Friday, November 13, 2015

Ulamak Ulung

Nama : Tuan Guru Hj Salleh bin Musa
Tarikh Lahir : 08.02.1929
Ayah : Tn Guru Hj Musa bin Salleh
Ibu : Khatijah bt Md Saad Mehamad
Tempat lahir : Pekan Sik Kedah
Bil Adik beradik : 8 orang
Anak ke : 3

Pendidikan :
1. Sek Rendah Keb Sik (Dan ke Pondok Tn Hussin Kedah, kemudian ke Pondok Tn Guru Hj Mad Nawawi Gurun Kedah, ini kurang mashur kerana Tn Guru Sekejap sahaja disana)

2. Pondok Pak Chu Him Gajah Mati Pendang Kedah

3.Darul Ulum Makkah dan menamatkan sijil kepujian Aliy

4. Kemudian mendalami ilmu di Masjidil Haram Makkah bersama syeikh-syeikh terkemuka diantaranya Syeikh Ismail Fatani , Syeikh Yassin Al Fadani , Syeikh Abd Qadir Mandili , Syeikh Syed Alawi Al Malikki , Syeikh Syed Amin Qutubi dan syeikh muktabar lain .

Berkahwin dengan Hj Hatiah bt Hanafi
Mendapat 2 orang cahaya mata semasa berlajar di Makkah.
Tn Guru memiliki 11 orang cahaya mata semuanya.
Kini isteri beliau sudah meninggal dunia dan Tn Guru sekali lagi berkahwin dengan Hj Sofiah bt Hj Awang.
Tahun 1964 Tn Guru pulang ke Tanah air dan terus berkhidmat membantu mengajar di pondok ayah beliau di Pekan Sik .

Tn Guru menggantikan ayah beliau sebagai mudir Madrasah Ar Rahmaniah hingga sekarang .
Sekarang Tn Guru dibantu oleh anak beliau Syeikh Muslim sebagai Timbalan Mudir .

Tn Guru menumpukan dakwah sepenuh masa di Pondok hingga sekarang dan beliau menyampaikan dakwah di setiap daerah di sekitar negri Kedah Darul Aman .

KDYMM Sultan Kedah telah anugerahkan beberapa pingat kebesaran , diantaranya B.K.M , S.D.K dan Tokoh Pendakwah Negeri Kedah tahun 2009,

Pada tahun 2010 MB Kedah YAB Dato’ Seri Di-Raja Ust Azizan Abd Razak meanugerahkan Tokoh Pondok Negeri Kedah , 2011 beliau dinobat Tokoh Ilmuan Daerah Sik Oleh Pegawai Daerah Sik

SEKARANG ULAMA ARAB TERUTAMANYA YAMAN , JORDAN, MESIR SERING MENZIARAHI TN GURU KERANA TN GURU MERUPAKAN ULAMA YANG SEMPAT MENDALAMI ILMU DENGAN ULAMA MUKTABAR MASJIDIL HARAM MAKKAH SATU KETIKA DULU INSYALLAH

Antara masyaikh hafizahumullah yang menziarahi beliau :
Syeikh Yussuf Al Hassani (Lubnan)
Syeikh Muhammad Ibrahim (Mesir)
Habib Kazim ( Yaman )
Habib Abdullah ( Jeddah)
Syeikh Habib ( Jordan)

Saudara yang saya kasihi ,Tn Guru Hj Salleh merupakan ulama yang terkenal di Kedah sekarang kerana beberapa faktor ketokohan beliau , diantaranya beliau merupakan Tn Guru Pondok yang paling tua nisbah umur dikalangan Tn Guru Pondok disekitar Kedah .

-ke 2 Beliau merupakan tokoh ulama Tauhid di alam melayu sekarang , seluruh pelajar pondok seluruh Malaysia , Thailand akan berkumpul di Pondok Tn Guru Hj Salleh Sik setiap bulan Ramadan semata-mata untuk belajar ilmu tauhid dengan Tn Guru Hj Salleh

- Ke 3 Beliau sangat petah dalam penyampaian ilmu dan dakwah , mudah difahami apa yang beliau syarahkan. Kuliah minguan beliau setiap hari Jumaat tidak kurang dari 3000 orang yang hadir . Setiap hari beliau gigih mengajar di Madrasah Ar Rahmaniah dan beliau keluar menyampaikan dakwah di seluruh daerah didalam Kedah , hampir 24 tempat beliau jelajah setiap bulan , Allah beri taufiq pada beliau , walau usia 83 tahun tetapi beliau masih bertenaga menyebarkan ilmu dan berjuang .

-Ke 4 Ketokohan beliau tidak dapat dinafikan oleh kawan dan lawan ,tegas dalam hukum menyebabkan ramai suka dengan beliau . Allahyarham Pak Teh Keroh pernah berpesan pada muridnya “Kamu semua kena (perlu) pakai (ikut ) segala fatwa dari Tn Guru Hj Salleh Sik”

-ke 5 Beliau sangat aktif berjuang untuk memastikan Islam tertegak didalam negara Malaysia yang kita cintai. Wadah yang beliau pilih adalah Parti Islam Se-Malaysia(PAS) kerana ini merupakan amanat dari dua orang Guru Mulia beliau di Makkah iaitu Syeikh Qadir Mandili dan Syeikh Wan Ismail ( Pak Da Eil)

-ke 6 Fikiran beliau sangat terbuka

-ke 7 Beliau merupaka tempat rujuk kepada pimpinan tertinggi parti Parti Islam Se-Malaysia Peringkat Pusat & Negeri.

Seorang ulama di negeri Kedah apabila saya ziarahi beliau, beliau berkata ” Tn Guru Hj Salleh merupakan setengah daripada orang yang memiliki wilayah yang luas dan punya sahabat dan musuh semua tunduk padanya”

nota kaki ; petikan dr penceritaan ust. naim, MNP

Wednesday, November 11, 2015

Senangnya dapat Pahala

Dalam menyimpul hari hari kian tersasar dari impian......meninggalkan mingzhu berhari hari tanpa satu klik pun menjadi tabiat....arghh, payahnya nak istikhomah ni....maafkan saya kawan, kunjungan tanpa balasan....tapi kan ku jejaki jua dalam bertatih.....

Cari lah pahala dan berkat dalam tulisan mu, doakan kawan mu....sedekahkan al fatihah buat kesejahteraan mereka.....al fatihah...

Ai doakan  semoga sahabat sekelian dalam bahgia dan sejahtera sepanjang masa, moga makin kaya, makin berilmu dan makin lawa.....kheee....amin

Dalam kehidupan kita seharian, tak susah untuk mendapat pahala, dengan tiga benda je,

Tengok kaabah, tengok ibubapa kita dan tengok laut,


Nota kaki ; esok lusa ai cerita pasal danga beach....tunggu tau.....selamat malam semua

Wednesday, November 4, 2015

Khasiat lemon

PASTIKAN BELI LEMON BILA KE PASAR

🍋🍋Lemon Pemusnah Sel Kanser🍋🍋n mungkin minuman kesihatan terbaik,mudah serta termurah.
Pls share ualls..mungkin ada shabat2 fb kita yg lain memerlukannya. Ni bukan aja utk pesakit cancer ye..ni prevention steps utk smua org yg masih sihat. Pls share aroug..

Pertama kali baca artikel ni was few years back..buat tak tahu je..lastweek sorang pesakit cancer sent this again.dia baru habis rawatannya..sel dah tinggal 12.5..tiada cancer aktif la..tahu brapa kos prubatannya?..dgn smua ubatan herbs n traditional yg tak trkira.kos hosptalnya shj RM100K!!..ada duit manyak ni?saya takde..takat beli lemon dan minum saya adelah RM tu..kalau yg ada pon takkan nak membazir sesaje banyak tu kan..buat anak2 blajar lagi baik kot..
Kesan jgka pendek saya..
Ringan badan✅
Sakit2 tumit hilang✅
Pembuangan sampah kat dalam perut bgus ✅
Sakit kpala hilang✅
Bisul dan bengkak dibadan✅
Resdong n arlegy brkurang✅
Rasa lebih sihat✅

Air lemon panas boleh menolong
anda seumur hidup
Harus baca dan sebarkan walau anda sibuk ye.
1. 🍋Lemon panas membunuh sel kanser.

2. 🍋2-3 hirisan lemon dicelupkan dalam 1 gelas air panas, boleh
menjadi air alkaline.

3. 🍋Bermanfaat bagi tubuh, diminum tiap hari sngat bermanfaat
bagi siapa sahaja.

4. 🍋Air lemon yang panas akan menghasilkan sejenis zat anti
kanser yg terasa pahit, menjadi ubat kanser yang ampuh dalam
perubatan moden.

5. 🍋Air lemon dingin hanya mengandungi vitamin C.

6. 🍋Ibarat tomato, harus
 dimasak terlebih dahulu baru blh muncul
Lycopene yg bermanfaat.

7. 🍋Air lemon panas terbukti boleh menekan pembengkakan dan.
tumor dan boleh bantu atasi segala jenis tumor.

8. 🍋Lemon Extract boleh melemahkan sel kanser ganas tapi tidak
merosak sel normal.

9. 🍋Citric Acid dan C Polifenol yg terdapat dalam juice lemon boleh
menyesuaikan tekanan darah dan mencegah penyumbatan saluran
darah, menyesuaikan sirkulasi darah, mengurangi penggumpalan
darah.

10. 🍋Habis baca harus beritahu orang lain, sebarkan dgn kasih sayang.
Sekian, Selamat beramal

ai kopipes dari fb jeni....save n share....nak mnaip panjang sangat...kheee, selamat mlm dear semua

Tuesday, November 3, 2015

Kematian Bapa Memeritkan


Innalillahhiwainnailahirojiun
Salam takziah dik,
Moga terus tabah
di hari pertama spm mu
Di hari ulangtahun kelahiranmu
Kau hilang ayah kesayangan
Sesungguhnya kau lah insan terpilih
Diuji dengan suatu yang pasti kau boleh lalui
Walau pahit walau sedih
Redholah

Al fatihah

Dan aku pernah merasa
Peritnya hidup tanpa ayah
Berlinang air mata
Mengiringi doa ketabahan buatmu
Peritnya 30 tahun dlu
Mungkin berbeza 
Namun kesedihannya tetap sama

Sunday, November 1, 2015

Comelnya anak Che Ta



Aisyah dah setahun, alo alo anak jutawan ni , beruntungnya.....comel nya...putih suci

Ubat kuat lelaki



Anda lelaki, anda ada masalah, ....ai ada penyelesaiannya, ubat kuat mujarab ubat power....klik imej atau link sebelah tu....tu tu yg 5 min je tu.....khee, cerita tbc esok lusa la...

Pengaruh puan DR ni


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...