Thursday, April 30, 2015

Buah dan Sayur menarik



Hari ni malam baru dapat membaca, malam baru dapat menulis, .....baru berazam dah gagal, adus....selalu cam gitu...namun, tekadkan diri untuk menulis....bersama hidangan gambar yang mencuit hati ini...idea untuk menyusun sayur dan buah bagi jamuan di rumah kita bila bila....simple dan mudah je kan....

10 minit belah pagi rupanya tak menjadi rutin....baru semalam berazam dah hari ni tak menjadi...

Hari ni ai berazam, bila bila ada makan makan, nak sedia buah macam gini...sayur tu mustahil...orang kita tak makan sayur camgini...kheee kecuali kita buat tema sandwich atau salad sendiri bikin...khee

Wednesday, April 29, 2015

Pesta buku 2015

Menghitung hari, merenung masa....tak berpeluang juga la nak ke pesta buku tahun ni, tahun lepas pun terlepas....ruginya, beli buku dah la setahun sekali....hari hari oppa kerja...kan pergi dengan bus kan.....teringin nak beli buku dalam box blink stars tu, box hitam yang menawan, buku karya prof kamil dan puan roza...nampaknya kena book online dengan en syaizul la....

Tadi dalam MHI , ada ain maisarah...suara memang comel...penulis hebat,

Membaca selama sepuluh minit sehari menjadi tajuk menarik dari satu blog blogwalker....bagus jugak tu, so ai pun akan menulis sepuluh minit sehari demi menyahut sahutan itu, menulis dan kemudian membaca, membaca blog kengkawan lebih dari sepuluh minit dah.....so menulis sepuluh minit sehari bukan masalah...tulis la apa saja...impian dan rasa terkilan, coretan dan bebelan....

Tajuk kena sensasi bak kata ain maisarah....biar panas dan hot selari peredaran masa

Menulis sepuluh minit sehari baik jugak untuk latihan bahasa, mulai sekarang ai berazam menulis dalam bahasa standard, cuba jadi penulis la pulak bila semua plan tak jadi ni....khee, terpikat pada gaya ain maisarah la ni....tapi idea takde....so ni yang merapu meraban di pagi hari...

Pesta buku berlangsung sampai ke malam....jom jayakannya

Pagi rabu kita menuai
Pagi khamis kita membaja
Dalam hidup jangan la cuai
Usaha sentiasa sampai jaya

Tuesday, April 28, 2015

Fotographer Berjaya

Hidup ni macam macam gaya....begitulah juga dengan fotographer, kalau nak berjaya kena bergaya....salam pagi selasa, moga ceria





Ni anak member, cheng, ...irfan,umur baru dua tahun lebih, menunjukkan minatnya dalam fotografi....kiut jer, padahal camera rosak tu...kheee, comel kan....pst, copy dr fb cheng.

Sunday, April 26, 2015

Ahad bersama Dominos

Semalam ada adik datang jual vaucher dominos, pe lagi hari ni pi tebus la....rm20 je dapat free regular pizza dan pelbagai less lagi...jadi la, merancakkan industri pemasaran, tolong adik berdagangan....korang mesti dah biasa kan dengan keratan vaucher dominos ni....kheee

Tebus free pizza kita grab satu golden chicken ni, dap la jugak....isi ayam yang di salut keju...sedap gok weh..cuit sikit je sebab keju ni tak baik untuk ai yang ada high blood presure ni....pizza sekeping je la, selebihnya simpan untuk oppa, balik kerja malam karang biar dia yang dia abiskan, tak perlu ai masak petang ni....

Strategi pemasaran yang bagus, dapatkan free dan mesti ada beli tambahan kan.....lama tak makan pizza, feeling dan kenikmatan tu tak menyelerakan sangat la.....topping pizza hut dengan dominos memang berbeza, sedap pizza hut lagi la...kalau orang yang suka nipis kerak suka la dominos...based dia pun kalau cukup capsicum baru la nikmat pizza itu.....i luv pizza....

Saturday, April 25, 2015

Sarapan pagi Sabtu

Pagi ni kita sarapan dengan keow tioew yang penuh kalori, namun kita balas dengan air detok, air lemon.....disampingnya air kopi kambing bioasli sebagai penyedap selera....sekali sekala langgar pantang takpe ler.....khee

Terliur tak tengok kepok putih melepak tu?....tu kepok ikan parang...kepok rejo beserah...sapa mau leh order dengan air....kepok rejo ikan parang beserah rm5/stgh kilo ....wassap ke kat no biss dlm link bisnes tu....ai poskan

Tadi bukak statistic google tengok blog minghu semalam pengunjungnya 303, banyak tu ...dalam sejarah...apa yg dicari ek...kheee....tapinya bila tengok kat nuffnang cuma 74 ... aik, jauh bezanya...pelikla pengiraan depa ni...namun hingga hari ini follower ai dah 606, cantik....terima kasih followers sayang...sama sama kita beblog....bloger ke 595 belum sempat contact lagi...tunggu....

Selamat berhujung minggu semua, jom kita ke pesta buku....

Friday, April 24, 2015

Jumaat bersama Cikgu


Salam jumaat kawan....

Hari ni mari kita mencari rahmat allah...

Rezeki biar tak banyak asal cukup.....

Merenung pada kisah yang diviralkan di fb sekarang, hati ai meruntum sedih...nasi lemak yang dibazirkan, menghalang rezeki anak murid yang cuma secuit berbanding gaji cikgu yang beribu, mana belas kasihan cikgu mana rasa kerugiran dalam pembaziran....membazir itu amalan syaitan

Ceritanya, cikgu telah merampas nasi lemak jualan anak muridnya....nasi lemak yang telah di tempah itu tidak dapat di agihkan dan telah dirampas oleh cikgu, dan kemudian di bagi balik  setelah tengahhari yang mana nasinya dah basi....ya allah ampunkan umatMu

Kalau pun tiada kebenaran dan salah disisi undang undang, jangan la biarkan nasi itu dibazirkan....di malaysia ni belum ada lagi berita murid keracunan hasil jualan kawan kawan....

Ya cerita sebenarnya kita tak tahu tapi moralnya jangan la ada pembaziran dan rasa pengkhiatan     pada anak kecil....dendamnya kita tak tahu....kebersihan tanggungjawab bersama, kemulian dan keimanan harus diterapkan....

Kisah guru kembali menyinari persada berita kita, semalam berita, cikgu menampar murid hingga muntah...adus...trauma anak murid...dulu kena rotan didiamkan sekarang semua pekara akan diviralkan....

guru kini penuh cabaran, tabahla hatimu wahai cikgu dalam menunaikan tanggungjawab di zaman GST ni, bulan depan kalau minyak naik lagi la mengegarkan.......bulan depan juga hari guru bakal menjelang......hidup biar gemilang dan terus cemerlang 

Thursday, April 23, 2015

Tips murah Rezeki

Tiga tips jer dari ai......amalkan, insyaAllah akan nampak dan rasa kelimpahan rahmatnya, mungkin tak dapat apa yang kita inginkan namun kelegaan dalam kesenangan milik kita, tipsnya 3S,

1. Solat dhuha - amalkan dan jadikan kewajipan setiap pagi

2. Sedekah - awal pagi peruntukan seringgit atau dua ringgit simpan dengan niat sedekah,

3. Selawat dan istigfar - seratus kali sehari zikirkan, insyallah ketenangan milik kita, itupun rejki

Sekian saja di hari ini, lain entri cerita lagi,
Moga kita senang hati, senyuman mu itu juga rejeki.

Wednesday, April 22, 2015

Tuesday, April 21, 2015

Kerna GST

Hari ni nak menyampaikan cerita yang dah tertangguh beberapa hari ....lagi pasal gst...bukan nak mensensasi tapi meluahkan rasa tak puashati...kat sini je coretannya....

Ni pasal majalah mingguan wanita...xde gst....tapi harganya naik melampau had gst...sekarang MW dah jadi rm4 ....huhu..kenaikan sebab gst padahal gst cuma enam persen...harga lama rm3.50 kalau gst patutnya naik rm3.71 jer....baru jer naik, dari rm3.30 ke rm3.50 .....ni naik lagi rm4 lak..

Memang banyak ilmu kat dalam MW tapi banyak gak iklannya....pendapatan dah banyak, kenapa bebankan lagi pada rakyat yang tak berpedapatan banyak ni...membaca itu perlu tapi gamak, tak bergaya dengan MW lagi la nampaknya...

Tuan punya kedai dah tak nak ambil majalah MW lagi....katanya nak boikot....ai pun hilang punca la...syabas buat karangkraf....

Salam selasa
Moga bahgia

Monday, April 20, 2015

Sara Thai kitchen


siakap kerabu serai....wallah....idea lauk untuk geng yang berpuasa....orang orang kotan....

selamat berbuka gengs....

Sunday, April 19, 2015

Salam pagi Ahad



Happy Sunday morning, tentu ramai yang masih tidur, tak elok tidur lepas subuh.....jom bersenam
Dua hari lepas tak menulis.....terus gatal tangan pagi ni nak bercerita....walau keypad kat tab ni terbahagi dua...macam seksa je....tapi dengan tabah Ai gagahkan jua.....

Semalam kenduri kat pekan ke tasik chini sana.....kg apa ntah....lupa, anak tok ngah..jumpa la dengan mak sepupu yang tak pernah jumpa.....hadir kenduri sedara ni penting....mengenalkan kita pada insan yang kita cuma kenal Nama......

Dua image atas bawah ini adalah usaha Ai sekarang, bantal kain felt dan kek buah.....kek untuk
pasaran Kuantan la...nanti perincian detail di entri akan datang...sajer menayang...bantal felt hobi baru tapi masih terbantut, sebab Ai belum ada mesin jahit....tengah kumpul duit nak rembat satu mesin jahit singer.....kheee....doakan kejayaan Ai ya....Selamat berhujung minggu kengkawan

Thursday, April 16, 2015

Khamis Pagi

Selamat pagi gengs....pagi ni kita cuci mata dengan rumah bantuan banjir....kabarnya ini RUMAH yang dah disiapkan oleh kerajaan untuk mangsa mangsa banjir di kelantan ....biru u....macam cantik macam comel je.....moga impian semua pihak terlaksana

Mari kita sempurnakan hari khamis kita dengan sempurna.....babai

Wednesday, April 15, 2015

Wednesday Nite

Rabu malam yang bersamaan malam khamis, Ai makan Maggie jer....lama dah tak makan Maggie, mau pening sebab perencahnya yang dah tak sebati dengan tekak dan perut..huh...maggi

Maggie big Kari, direndam dulu dalam air panas dan buang airnya,kuahnya kita buat asing....rebus sawi dengan bawang besar, dan perencah karinya..nak sedap sebiji telur....

Rupanya tak sedap....x rasa karinya....apa dah jadi pada maggi kari...lecah sungguh.....tu yang xde gambar maggienya......haha ha

Selamat malam geng....sweet dreamzzzzzzz

Tuesday, April 14, 2015

Monday, April 13, 2015

Petua di pagi Isnin

Petua kita hari ini adalah berkait dengan penyimpanan.....Ai telah praktikkan dan memang berhasil...cara nak menyimpan lengkuas agar tidak Keras...

Lengkuas ni kalau disimpan ia akan mudah mengeras, makanya bila nak guna lagi dah susah nak memotongnya....kalau beli punya mesti la bukan sekali je boleh guna, kalau yang tanam sendiri bolehla ambil sikit sikit....

Caranya adalah menyimpan lengkuas tersebut dalam air terendam sepenuhnya dan simpan dalam peti ais....insyaAllah, dah sebulan pun masih boleh di potong dengan pisau, bukan kapak....kheee,

Selamat mencuba Dan selamat menjalani ibadah di hari isnin yang berbahagia ini.

Saturday, April 11, 2015

Friday, April 10, 2015

Salam jumaat 10 april


Salam jumaat buat semua teman ....mendung dan hujan pagi ni kat Kuantan....malam tadi punya la hangat.....rupanya nak hujan....semoga hari ini penuh barokah buat semua....selamat menunaikan tanggungjawab sebagai insan....aku yang kekeliruan, mohon doa kalian agar diberi petunjuk dan jalan

Thursday, April 9, 2015

Ciuman

Ciuman pada anak
Pahala

Ciuman pada suami
Gugur dosa

Ciuman pada isteri
Kasih sayang dan bahagia

Ciuman pada Ibu Napa
Berkat dan redha

Tuesday, April 7, 2015

Sup Ikan Merah

Dua tiga hari lepas Ai balik KT dan sehari balik besut....balik setelah gst terlaksana....merasa keperitan kenaikan harga barang....beli minyak zaitun di Kedai ajees yang biasanya rm16 dah jadi rm16.90 dan beli supplement untuk ayah di Watson ....gst nya rm5 ....letihnya bila pikir pasal gst ni....argh, x redha jer.....maka kena fikir panjang nak berbelanja sekarang .....

Balik besut makan kepala Ikan merah pun sedap....barang pasar, sayur ayam dan Ikan masih lagi murah di jertih ...kat sabasun pun banyak barang berGST ...

Sup kapla Ike merah ini sedap dan simple....Mai Ai bagi tau Caranya, mok punya resepi..

Sup kepala ikan merah

Kepala Ikan sebelah
Bawang merah tiga biji
Bawang putih dua ulas
Halia sejengkal
Rempah empat sekawan
Sup bunjut
Air secukupnya Dan garam

Bawang dan halia di mayang halus, kemudian tumis bersama rempah empat sekawan, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan Bunga lawang.

Setelah naik bau, masukkan air, kepala ikan dan sup bunjut, akhirnya garam Dan hasilnya,

Thursday, April 2, 2015

Gst Pertamaku

Semalam Ai pergi hospital, pada hari pertama gst.....merasa gst di hari pertama...Bil hospital ada gst, caj pada pendaftaran...ooooooooooooo, ingat takde macam iklan....dua Posen je

Balik singgah Burger King ...serah lagi duit pada gst....oooo, tidak membebankan la .....moga gst memberi manfaat kepada rakyat

InsyaAllah kita mampu menhadapinya......geram weh....

Wednesday, April 1, 2015

Selamat datang GST

Hari ini April pertama, 2015 kita dah masuk bulan ke empat....dan hari ini kita mula berGST ....naik atau turun barang, ia tetap terlaksana dan ia harus jua di hadapi ....redha la dengan kehidupan yang makin mencabar ini ....Berhemah berbelanja dan mari kita boikot Kedai makan yang harga menimbun naik dan melampau harga....sebab banyakla ketidakmunasabahan akan berlaku....

Semalam di giant, Pakistan jual karpet telah pukul canang, cedar patchworknya hari ni jd rm150, sedangkan harga sebelum GST rm130 ....what de hal .....ikhs, ini namanya ambil kesempatan

Di Kedai Hokkaido pulak, rupannya dah sebulan barangnya tidak lagi rm5 ...dah jadi rm5.65 dan hari ini jadinya rm6 ....semua naik la, takde turun la

Esok lusa kita merayap ke Daiso lak, apakah harga terkini...rm5 jadi berapa ...Dan kabarnya Mr DIY xde gst....betul ke?

Yang pasti petrol di janji tiada GST dan Alhamdullillah, bulan ni minyak masih lagi pada harga bulan lepas.....

Bersyukur dengan nikmat Yang Esa, mari kita tingkatkan amal dan usaha kita

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...