Wednesday, October 21, 2015

Kari sardin

YES , hari ni dapat menaip.......nikmat allah manakah yang kau dustakan....masyaAllah, peluang tak selalu di tangan, walau sebaik mana kita merancang.....rebutla lima pekara sebelum datang lima pekara....sila cari ya, kerja rumah kita hari ni.....jom kita layan tajuk yang dibentangkan,

Pagi ni ai sarapan dengan roti bom di cicah kari sardin, sedap rupanya kari sardin ni, makan kuah nasi dagang....kheee, mai nak habaq cara menkari sardin simple aima,

Kari sardin simple aima,
Bawang besar holand separuh di mayang
Cili padi 3 biji diketuk
Sardin pertima 4 ekor(separuh tin kecil)
Serbuk kari tiga sudu besar di bancuh air
Air secukupnya dan minyak untuk menumis
Garam serta manisan

Tumis bawang dan cili serta bancuhan serbuk kari sehingga garing. Ikan sardin di belah belah. Setelah tumisan garing masukkan air dan bair mendidih. Masak dengan api sederhana dan agak lama adalah sebaiknya, kemudian masukkan ikan. Masak sehingga kepekatan yang sesuai, perasakan dengan garam serta nise(gula melaka) .....rasalah.....setiap masakan kena rasa tau... siap....hitam roti bom sila abaikan....khee

Masak ni kena pandai bujet, jangan lebar tangan, jangan sampai membazir, kan bagus kalau kat mesia ada macam ni,

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...