Tuesday, April 7, 2015

Sup Ikan Merah

Dua tiga hari lepas Ai balik KT dan sehari balik besut....balik setelah gst terlaksana....merasa keperitan kenaikan harga barang....beli minyak zaitun di Kedai ajees yang biasanya rm16 dah jadi rm16.90 dan beli supplement untuk ayah di Watson ....gst nya rm5 ....letihnya bila pikir pasal gst ni....argh, x redha jer.....maka kena fikir panjang nak berbelanja sekarang .....

Balik besut makan kepala Ikan merah pun sedap....barang pasar, sayur ayam dan Ikan masih lagi murah di jertih ...kat sabasun pun banyak barang berGST ...

Sup kapla Ike merah ini sedap dan simple....Mai Ai bagi tau Caranya, mok punya resepi..

Sup kepala ikan merah

Kepala Ikan sebelah
Bawang merah tiga biji
Bawang putih dua ulas
Halia sejengkal
Rempah empat sekawan
Sup bunjut
Air secukupnya Dan garam

Bawang dan halia di mayang halus, kemudian tumis bersama rempah empat sekawan, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan Bunga lawang.

Setelah naik bau, masukkan air, kepala ikan dan sup bunjut, akhirnya garam Dan hasilnya,

1 comment:

  1. seumur hidup tak pernah buat sup ikan..heheheh..tak pandai..takut hanyir pun ye...:p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...