Tuesday, September 30, 2014

Taman Kerang


 Siang tadi ai pi bandar ....urusan perbankan...  parking kat taman kerang dan sementara itu merayau la di gerai jualan aidiladha kat disitu..  macam macam ado...meriah macam raya aidilfitri ...tengok la tart kat atas tu..... rege pun ok ok la...belum gst...kheee

merayau tu sebab tunggu oppa ke bank islam.. sejam lebih...apa dibuatnya entah...

maka penat merayau....layan kopi o beng di hafizan tom yam berhadapan gerai jualan tersebut...mari kita layan....selamat mlm..


Monday, September 29, 2014

Potato Fritters


menu terhangat kini.....ai dah try...uols bila lagi...resepi kat atas tu yg tersebar luas di wassap....terima kasih kepada tuan punyanya...
biar rupa menceritakannya 
kerna ai puasa...
selamat berbuka buat kawan yg puasa...

Sunday, September 28, 2014

Aeon members Day

Hari ini 28 haribulan, bermakna hari shoping di aeon aka carrefour.....kerna pd setiap 28hrbln ada less 5 persen....sapa mau bagi lima persen tu ...goods for us goods for aeon... orang agak ramai terutama chainese.... tp mostly yg ada di aeon pd setiap 28 adlh yg peramah... sama sama kongsi harga barang dan bertegur sapa... melayu standard ... wat tak tahu ... apa kelas kan....khee... ai melayu yg sering di sapa oleh uncle n untie untuk compare harga....buat kad yer...harga member lain tau ....

hari ni lagi jimat...biasa kalau kat giant ni mau satu troli rm200++ tp di tolak 5% dan harga offer barang satu troli yang sama dapat la rm120 .... oppa kata sebab sikit jer tapi ai rasa sama je awal bulan shopping ni....jimat la di aeon pd 28hrbln.....

ecm ni ahad sabtu memang jem aaa....tapi hari kami pergi 12pm....x ramai lagi...parking mudah dapat....keluar ecm kul dua...dah kalut dah...orang dah ramai....lepas solat kami cari lunch...

teringat fb kedai makan dSepat di pantai sepat....terus oppa dengan tensionnya membawa kereta ke pantai sepat....hoo jauh la jugok.....sapa situ ramai orang....warung je...tapi menu banyak jugok cuma bagi ai boleh boleh jer la sebab mee bandung dia ada sotong...x suka....ni dia sebelum balik sempat snap....


Friday, September 26, 2014

Raudhatul Mahabah

Ya nabi salammu alaika, ya rasul salamu alaina....
ya habiba salammu alaika, selawatullah hi alaika

dalam menginati mu ya allah....kebesaran Mu, air mata mereka mengalir
mencari syafaat rasulMU, ya Muhammad....kami berselawat...

bergema bumi kelantan, laungan pujian buat buat rasul...cinta rasul

dan dia shaikh habib asshagof tetap mesra di pentas ditepinya dr azizan....mendoakan kesejahteraan buat semua, buat bakal haji didoakan...selamatkan penduduk kelantan dan semua orang....amin

bertuah baby itu....bergilir dipeluk mereka yang memuji MU dan rasulMu dipentas....comel

raudah tv9 berada di kelantan...comel comel rakyat kelate, kecik besar tua muda...moga bermanfaat buat semua.....dibawakan oleh tv9
pahang xde ke?....bila turn terengganu....pengisian cinta rasul terbaik...moga ia bukan menjadi isi dengki di suatu hari, bukan isu politik dan juga bukan isu membuat hukum sesuka hati...

*abaikan komen negatif di fb...mereka yang menghukum dan mengata bukan bukan tu pastinya tak pernah turut serta dalam majlis barokah ini....ai walau cuma tengok kat tb,...tetap bersyukur kerna peluang ini...alhamdulllillah, peluang kita mendapat syafaat rasul kita...cinta rasul*

Thursday, September 25, 2014

Khamis mlm Jumaat

Esok dah satu zulhijjah...lagi sepuluh hari nak raya haji dan lagi tujuh hari nak bercuti ...offline lagi...wadus...bila nak dapat traficc yang banyak ni....adus nak maju camno ni...

dan sempena malam ni malam jumaat ai titipkan doa buat pendinding diri dan doa yang mujarab di amalkan bagi menjaga keselamatan....mai kita amalkan

doa keselamatan buat kawan kawan...



Wednesday, September 24, 2014

Menu Hari Ini


Tengahari makan nasi berlauk tauge masak lemak dan ayam goreng di tambah ulam serta budu....bila petang kita layan carrot cake...resepi dari che mat, sifu baking ku....

alhamdullillah hari ini di lalui penuh nikmat, moga esok lebih baik dari hari ini.....s.a.w....

Tuesday, September 23, 2014

WassaP

kerna wassap...mudahnya soklan dan skima jawapan upsr tersebar luas....bila ai interbiu anak sedara yang menduduki upsr ari tu, depa memang dapat skima jawapan dan salin di tapak tangan ....semua betul...huyyo, teknologi yang memusnahkan nilai suatu peradaban....teknologi kini merosakkan segalanya...kepantasan penyebaran maklumat di salah guna oleh mereka mereka yang singkat akalnya...siapa mereka...

wassap jugak medekatkan kita pada yang jauh, mewujud sebuah kumpulan....berasap bercakap tak kira masa....dua puluh empat jam kalau tak tido, belek hanpon tgk wassap, baca wasap hantar wassap...

berantu la wassap ni...manusia kini hilang nilai murni kerna wassap....meja makan pun berassap bukan dapur je

bangga ada banyak group, bercakap dan berkongsi apa saja tanpa batasan....bini tgk hanpon, laki berwassap, anak anak berasap....bila mampu smartphone semua, sekolah rendah belum habis pun dan berwassap...kata mengata, kongsi berkongsi,...benda yang sama je....hantar je semua benda tanpa tapis betul dan jenaka tak kira

kes paling haru...bawak kereta main henpon....terbabas ke lorong sebelah kerna lalai dengan handphone, ...boleh kita tengok, kalau kereta tu huyung hayang ke kanan kiri, pasti nya dribernya tengah main handphone...sekarang handphone buat main bukan penghubung yang sepatutnya...

pakai smartphone tapi sesat jalan....beli note3 buat main facebook dan wassap je...aplikasi lain buta, nak cari jalan meraba, tanya orang sana sini...nak surf borang minta kawan copy, nak resepi suruh kawan wassap personal, nak save sendiri tak reti.......haha..smartphone bila di tangan orang yang tak smart mind.

sekian ...selamat malam...

Biji Selasih

salam selasa, im back, ai nak online sgigihnya            

Khasiat Biji Selasih 

Dapat mengurangkan panas badan.

Ia berkhasiat untuk menguatkan organ hati.

Merawat insomnia (penyakit susah untuk tidur).

Menenangkah fikiran yang secara tidak langsung dapat mengurangkan keadaan gelisah dan gagap.

Dapat membantu mengatasi masalah gangguan pencernaan seperti sembelit.

Dapat mengurangkan masalah sakit kepala, sakit gigi dan sakit perut....



sumber fb bernama radio

Friday, September 19, 2014

Muhammadku

Bagaimanakah wajah rasullah?

wajah nabi umpama bulan, dari segi bulat dan cahayanya....yang senang dipandang dan bila ditatapi, indahnya wajah nabi kita berseri lebih dari bulan

dari segi bentuk fizikal, tubuh nabi kita adalah mempunyai bentuk tubuh sama pada manusia biasa dari umat terdahulu cumanya tinggi besar berbeza dari terdahulu adalah sama wajah....hanya perbezaan dari segi kekuatannya

ya rasullah salam mu alaik, rindu ku dan selawat ku tak putus buat mu...

jumaat yang indah berlalu, esok sabtu.....balik gong duek jap....kheee

dalam pada duk membebel tak menentu mai nak bagi satu petua, petua simpan lengkuas..
lengkuas ni mudah kecut dan keras, maka itu bagi mengelakkan kita cepat rugi, kita simpan lengkuas tu dalam botol atau bekas plastik yang telah dimasukkan sedikit air dan tutup rapat.

sekian....offline lagi...

Salam JumaaT


jumaat ini mendung
gerimis dan renyai renyai 
menyimbah bumi
menyambut kepulangan
mangsa tragedi
moga roh mereka dirahmati
mh17 diingati

jumaat ini janji temu
tanamnya jasadmu
semadi la dengan aman

Thursday, September 18, 2014

Gubahan untuk pengantin Perempuan




   




hasil kerja tangan ai seminggu ni, ahad depan nak kenduri ...kawan oppa nak kawin sekali tolong je ni...permudahkan urusan bina masjid kawan

ada juga daya kretiviti ai rupanya...kheee, ...moga pengantin yang akan terima nanti puashati

dah lepas pun majlisnya boleh la kita paparkan.....kenduri di parit serong, tanjumg karang

dan sekarang sampai hujung minggu kemas rumah la....kot kot hujung minggu offline lagi balik gong duek...lama dah tak balik GD ni, raya ari tu lastnya...mak mesti dan rindu sangat dengan hero kesayangan dia tu....chow




Friday, September 12, 2014

Offline

Dua tiga hari ni terpaksa la ai offline, tapi sebelum meninggalkan mingzhu, lakaran harus ada...kheee, esok nak pi kenduri, lusa baru balik...tulat nak prepare reunion kawan kawan ex sekolah menengah, esoknya kepada tulat nak berjimba di monica bay dengan depa ni, geng old skool....makanya mau lama bersawang mingzhu....

walau ponteng ngaji, rasa macam buzi je.....siapkan barang hantaran kawan oppa nak kawin lagi, nak tayang kat mingzhu lepas kenduri, takut tuan punya badan ternampak...khee...tolong tolong je, oppa biasa la, kalau tak dia yang nak dera bini dia sapa lagi....layan la...dera mental ni gaya ni....tension tak terkata, hatinya baik, bini yang terseksa....pinjam duit kawan 2500 bayarnya 2600....riba tu bang oii, ...duit abis ke fcpo.....huh tension...kalau bagi bini beli ipad kan bagus, kat mana mana leh post entri....

walau tak gi ngaji, barang gubahan siap sempurna malam ni jugak, tadi siang jiran suruh tolong hantar ke terminal bus, budak budak kerja taska....tak disuruhnya bosnya, ai lak jadi mangsa...rasa macam dah menyombong ngan jiran tapi ada jugak yang buat baik time nak minta tolong....budak budak sekarang senang je nak guna tenaga kita, langsung takde ayat minta tolong tapi ayat power, suruh terus....ikhs...
rasa nak merepek je ni....bengkak je ni,...sabar...hari ni hari jumaat....

moga jumaat depan hati sedikit bahgia, tapi yang pasti oppa cuti dan balik gong duek la tu....selamat bercuti kengkawan.....

*Rasulullah s.a.w bersabda

“Sesiapa yang menunjukkan suatu kebaikan, maka dia akan memperoleh pahala (sama) seperti pelakunya ”

(Diriwayatkan oleh Muslim, at-Tirmizi, Ibn Hibban, al-Baihaqi

Wednesday, September 10, 2014

Nasi Arab

hasilnya dan ditambah dalca sayur .....dari kotak ini,


marbeles, rm15 sekotak
merata dijual di fb
kat kuantan ai beli kat restoran al habib tanah putih

Tuesday, September 9, 2014

Licin tapi Hampa


Licin kan...sebab lapar satunya, sedap tu boleh la untuk orang yang punya selera kampung sebab makanannya bukan mewah tapi biasa biasa je ...makanan kampung....

Dua pinggan nasi kosong, budu dan ulam, ikan tawar bakar, seekor sotong besar tapak tangan gulai, semakuk masak lemak kobis dan tiga ketul tulang singgang....fuhhh, total rm32, ai bujet rm20 jer....
so kengkawan yang bercuti ke kuala terengganu berhati hati bila makan tengahhari...mahal per bedil...

Masuk kereta lepas licinkan satu hidangan, kami terasa hampa....makan yang sesimple ini regenya rm32 macam lunch kat pizza lak....ni kat warung je ni...

ini cerita ahad lepas, ai balik jenguk ma kat wakaf tengah, ....

Thursday, September 4, 2014

Cacamarba Kuih Kini

Menulis tanpa rasa....melahir idea tanpa hala....berpesan pada tiada siapa....melahir cerita yang tiada sudahnya...merapu entah apa apa.....hahaha

tangan ni gatal nak menulis tapi tiada idea....nak tidur malam masih muda, nak tengok cerita macam tiada selera...nak tunjuk gambar makanan macam jemu...pe nak kata, bila idea merapu tereka...

jadinya mai ai cerita, pasal apa yang berlaku hari ni.....dari pagi hingga malam ni..macam tulis dairi...kheee

pagi, bermula hari selepas oppa pi kerja, kemas rumah sapu sapu kemudian bersiap nak keluar cari barang...dapat mesej, jiran minta hantar dia ke pejabat pos dan beli pampers anaknya...adus, kacau la...dia ni kerja ...suka suka nak keluar shopping dan minta ai hantar...so pergi balok dulu...layan je selagi boleh...kalau tak boleh tak mau eh...ai sanggup tipu u...

tengah hari, lepas settle urusan jiran, ai keluar ke bandar....pi ssf cari barang untuk siapkan hantaran kawin kawan oppa....duit habis langsung kat ssf....lepas tu ai terus memecut ke giant, nasib baik ada duit dalam meps...khee, kita beli pampers kita lak dan tapau nasi claypot...balik

petang, dalam perjalanan balik singgah rumah ciksu,...ambil tong beras nisah....ciksu bercerita yang jiran sebelahnya rumahnya dipecah masuk....penyamun panjat bumbung dan pecahkan syiling, alarm bunyi namun kegiatan berjalan baik dengan percapaian penyamun itu sebiji ipad, hanpon dan duit duit raya anak anak tuan rumah...kejadian berlaku pukul lapan pagi....bahya ooo...penyamun cari rejeki waktu pagi sekarang.....sampai rumah hampir pukul tiga....adus letihnya....ho ho...

malam, tak tahu nak buat apa...tu yang merapu cacamarba......maka ini tamat cerita hari ini

*Dan rahsiakanlah perkataanmu atau nyatakanlah(sama saja keadaannya kpd Allah) kerna sesungguhnya, Dia Maha Mengetahui segala isi hati .- al mulk (13)*

Wednesday, September 3, 2014

Panduan - Wordless

benar belaka

sarapan

makan malam

Monday, September 1, 2014

New Honda Jazz


macam cantik je macam comel je
harga bermula rm72k
ada enam airbags, ada ESS, of course ABS
1.5L with Electronic Fuel Injection


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...