Wednesday, February 26, 2014

Tuesday, February 25, 2014

Makanan Penting

(pic dr fb, kena g rawforbeauty.com)

kesihatan wajib dijaga kalau tak mau hidup menyusahkan orang nanti, makan ikut sunnah itu lebih baik, ikut susuanan piramid penuhi nutrisi tubuh setiap hari...

hari ni nak masak apa ye...yang penting ada garlic ada blackpepper ada tomato...moh kita perap daging kita dengan bawang putih yg ditumbuk bersama lada hitam....ulam timun batang wajib ...

kale tu amende?...google jap

sayur bayam masak bening pun sodap...esok pi pasar beli bayam....avocado x leh masuk menu ...tak reti nak makan, rasa lemak nya buat ai muak...tengok kat 727 minah salleh tu buat salsa avocado...nanti nak try la,,grapefruit lagi la tak masuk jiwa, pahit ter....

hemp seeds lak amende? ...google jap

sesambil sudah entri ini ai layan tasty road, 728 ...mewahnya korea...bila la dapat pi korea ni...vietnam yang mampu pergi pun oppa tak nak pergi inikan korea...takpe takpe, ai simpan duit ai pergi sendri, tinggal oppa sendri kerja dan kat rumah sorang.....jom masak....khee


Monday, February 24, 2014

Sg Lembing

sg mas, sg lembing, kuantan, phg

sepagi kami bermain air di sg mu
di waktu orang lain sibuk bekerja
di waktu ini lah
waktu kami dapat menghayatimu sepuasnya
melenjam mengocak menepuk
berendam, bersimbah
cuma kami berdua
menikmati waktu dengan bahgia
melepas lelah hari bekerja

mengalir deras airmu
dingin di bawah mentari
tetap bersih seperti dulu
tetap cantik sedia waktu

Sunday, February 23, 2014

Tangkapan Hari Ini


sayur apa ni?....cer komen mai....katanya abang penjual ia boleh dibuat ulam, di masak lemak dan juga boleh di goreng dengan telur...abang penjual pun tak tahu namanya apa....sampai saat ini ia masih lagi segar seperti gambar rajah...tak layu... tak sempat di masak lagi ...dan sesebelum menyiarkan ia di sini ai dah simpan kat peti ais...esok kalau berkesempatan akan di buat sayur lemak campur labu dan udang kering....mau sedap dimakan sampai tak pandang belakang....

kepada kawan kawan yang terdatang kat mingzhu ni, kalau tahu nama komen mai yer...nak sangat tahu ni...kalau tak...kena tunggu bulan depan la....time pi pasar tani cari lagi dan tanya kakak penjual lak...

ok la....selamat mlm ... saranghea ... ♡♡♡

Friday, February 21, 2014

WhatsApp

dengar citer facebook beli wats app ....berbelas belas billion yg bersamaan RM52 billion...huh, lagi membiak la hantu hantu alam maya...pengasas whats app, jan koum berbesar hati dengan tawaran mark zukerberg, facebook.....org org kaya IT.....huh, bukan susah nak jadi jutawan ni....sapa nak beli blog ai ni, ai nak jual 50 juta jer...nak wat beli rumah kat janda baik ni....bukak oper....hahaha

dulu orang gile fb, le ni org gile whats app....hp dikepit 24 jam, tgk wats app...geng wats app, macam macam ado....buat group wats app atas nama kijo, lain yang dibualnya...en ben kita wat grup wats app pantai timur,...ai join tak sampai sehari....laju giler boraknya, depa ni takde kijo ke....terpaksa left grup sebab hp jeng, hang tak leh gerak lama....dlm 5min 800 msj....left is better...borak sampai jeng, jeng la ai....habis bateri sekelip mata....grup en haris pun macam macam ada....grup keluarga bebgai rupa, tu nasib baik anak sedara tak join semua...klu tidak mcm mcm video lawak jenaka.....mai kita layan pantun ai reka untuk grup sekolah lama,......hahaha...

lepas jumaat jumaat lagi
hari ke hari rasanya baru je mandi

anak anak bakal di tinggal nanti
kubur kata mari rumah kata pergi

sempat atau tidak aku naik haji
arwah abah pergi dulu hari
tak sempat menunaikan haji
maka aku menghitung hari

makan biskut osborne petang ini
lagak mem sambil nonton tibi



Jumaat ke3 Feb

Thursday, February 20, 2014

IKEA

oppa, ai nak p ni, nak cari sarung kusyen, rm19.90 jor
please please please

Tuesday, February 18, 2014

Kak Erra ku syG

copy dr pokcik google

berita tergempar, kak erra berpisah dengan engku emran
dan hilang hak penjagaan anak
sedihnya, tentu kerinduan milik mereka ini berdua sepanjang masa
tabah la hati mu kak erra, setiap ujian allah ada tersiratnya
namun selagi daya berjuangla,
ini titipan buatmu dari ai yang selalu mengikuti perkembanganmu
tiada yang lebih indah dari sabar
tiada yang lebih nikmat dari tabah
namun jika ada peluang, berjuang la untuk kebahagianmu
kami menyokong apa jua tindakanmu
tiada lebih sengsara sang ibu bila berpisah dengan anaknya
namun satu masa hak mu akan jadi milikmu jua
berdoala dan bertawakalla

Monday, February 17, 2014

Friday, February 14, 2014

LaWa


sumber fb, tak tahu kat ner

Apa Dibuat hari Ni

Pagi tadi ai mengemas kandang arnab yang tak semewah mana tu, buang semua kayu yang keputihan dek tempias air toksid depa semua tu, ganti dengan bata....kayu tak reput namun yang coklat jadi putih salji....bersih la sikit, seminggu sekali memang kena bersihkan baru sedap mata memandang...

Tengaharinya ai layan dapur, masak paprik ayam dan telur dadar serta salad telur puyuh je

Petangnya layan FB, update blog baca email, makan nasi sorang sorang, oppa sehari layan tidur...penat sangat kerja malam tadi yer..nasib baik tak terlepas solat jumaat tadi....ke penat sembang malam tadi di tempat kerja kamu tu....haha..pe pe la jangan sampa prestasi kerja terjejas, jujur dan ikhlas dalam menunaikan tanggungjawab baru rejeki barokah

Lewat petang sebelum oppa pi kerja sempat goreng popia dan buat teh o namun sesudahnya popia di goreng dan sebelum sempat penunu gas itu ditutup, api padam sendirinya.....ooo gas abis,..kheee ...esok la beli...lepas antar oppa ke pintu pagar, mengonek ikut jiran jiran melawat rumah hujung sana, site visit...rumah hujung sana tengah dalam renovation, ....dengan kak nor dan kak ta, berdiskusi pasal rumah kak olin...besor ooo, dari tiga bilik jadi enam bilik....ooo....dah setelah dirisik, belanja nya di plan rm160k tapi sekarang kos dah mencecah rm200k....fuhh...dapat beli lagi satu rumah, teres kat bukit istana dah dapat ni...

Hmmm, tengok dengar dan komen je la mampu, oppa nak duk sini ke nak blah ni, nak plan bujet renovation gok ni,,,,,haha...bersyukur la dengan apa yang ada, berjimat dan berusaha la untuk yang lebih baik...oppa, ai nak buat dapur mcm kat bawah tu yer....simpan bujet tu....

sekian sajer aktiviti hari ini, selepas layan halaqah yg syahdu tadi, ai nak off pc dan layan 393 lak...nite

Jumaat k2 Feb

Salam jumaat buat semua teman dan juga hadiran...khee, ada ke...apa pe pe lah...terhadir di sini satu jodoh pertemuan kita,...moga hari ini penuh ceria, jumaat datang lagi, makin cepat masa berlari, lagi dua jumaat abis la februari 2014....takutnya, masa kian pantas, impian masih belum lunas...

demi waktu, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan berpesan kepada kebenaran....

demi waktu, kejarilah duniamu seperti kau akan mati seribu tahun lagi dan kejarilah amalmu sperti akan mati esok hari

demi waktu, hargailah kesihatanmu sebelum sakit, nikmati la kebahgaian sebelum pergi menyahut seruan ilahi

sabda Nabi Muhammad s.a.w yangberbunyi, 'perbuatan yang paling mulia adalah solat pada awal waktunya' - HR Bukhari Muslim

maka demi waktu, marilah kita solat pada awal waktu, jangan berlengah dan jangan dilambatkan....

maka demi waktu sarapan, mari kita makan cheese french toast ini,... sekarang dah waktu minum ptg da, minum petang pun menu ni jugak da....

resepi dia, simple je
roti keping  dikapit bersama slice cheddar cheese kemudian di potong empat dan dicelup telur lalu di goreng dengan sedikit minyak zaitun, ....siap...

Wednesday, February 12, 2014

Tuesday, February 11, 2014

Luahan hati sang Isteri

Rentetan cerita 7 suami di tv9, hati ini cukup tersentuh, ....suami itu seorang yang baik, kahwin lagi satu dengan izin isteri namun jangan la sekali kali ditemukan satu rumah....wan nor azlin yang kembali tidak bertudung cukup menyayat hati....pelakon airmata...cukup berbakat...iya, sang suami jika ingin kawin lagi biarla cara elok....dengan wanita yang elok budi pekerti dengan cara terpuji...

teringat cerita kawan tadi siang, kawan dia akan dimadukan dengan janda anak dua sedang dia punya anak empat....sedihnya hidup dia...perangai jelek bakal madu cukup diketahui umum, dan sang kawan menjeruk hati menyeksa diri terima segalanya...islam tak kejam, sabar itu indah namu biar pahala milik kita....

teringat pada sahabat baikku, bermadu tiga...tabahnya hati dia, sering ditinggalkan, sering dibedakan, ketidak adilan sering berlaku, dan kau terus tabah....sayangmu pada suami cukup menyayat hatiku...dan seindah title mu hajah muda, kau layak payung emas itu....moga kau terus tabah

dan kini saat ku tonton one sweet word.....bagaimana hancurnya hati sang isteri bila mengetahu suaminya curang...tiada maaf walau hubungan suaminya telah berkubur dengan pengkhianat cinta mereka namun tiada maaf....itu la sebenarnya nilai hati perempuan, namun ramai yang punyai ketabahan dan kesabaran demi kebahagian anak anak...

dan bagaimana pula luahan hati ai, jika oppa curang.....ya ampun jangan kau takdirkan kami begitu ya allah...kasih sayang bukan boleh di belah dua, hati satu je kongsi bermakna pecah dua, bila pecah tak mungkin ia bercantum.....jika tertakdirnya antara kami ada perselisihan dan perkhianatan...tak mampu diungkapkan.....ai rela merana sendiri, bukan berkongsi...untuk apa bersama jika hati tak lagi bersatu...ya allah berilah kami kebahagian dunia dan akhirat.....amin

Monday, February 10, 2014

Gulai Arnab

Setelah lima hari tidak bersiaran, malam ini kita menulis dan menayang berhabis habisan....khee, abaikan tajuk walau ia akan diselitkan

lima hari berlalu begitu sajer kerna ai dan oppa balik ganu, empat hari tiga malam, dua malam di gong duwek dan semalam di wakaf tengah....di gong duwek la kenduri seperti tajuk, gulai arnab yang marbeles,


dua ekor arnab kami bawak balik, separuh di gulai dan separuh lagi di bbq, sedap jugak arnab ni digulai, mok ayah tak makan, askar kecik bergomolan, dagingnya macam daging itik, menu tengahari, petangnya mok gie aka adik ipar ai buat lak laksa sarawak....makan kul enam petang sekali dengan bbq arnab, bergomolan jugak semua orang....


takde mee kolok, rupanya laksa sarawak ada rasa macam kari jugak la,...bole la layan tapi ai tak berapa gemar bila kuah yang bercampur udang dan ayam, amik rasa je la....malam semua orang tak makan, layan jdt dengan kopi serta kepok keping......nasib baik jdt kalah sebab ayah nak sgt jdt kalah...haha

esoknya pagi pagi balik wakaf tengah, singgah lembah bidong antar anak buah, pukul sebelas baru sampai umoh ma, siap menanti bahan untuk buat laksam, awal awal dia dah sms nak bahan buat laksam, melaksam sepetang, pukul tiga baru siap dan pukul tiga baru dapat makan tengahari....wallah, lupa nak snap la pulok..

petangnya ke pertemuan jejak kasih dengan rakan rakan di belakang airport, di kedai firdausi makan ict, mengapa kami pilih kedai firdausi...sebab satunya kedai yang banyak meja, tak perlu menunggu, senang nak parking dan senang dicapai..makanan pun banyak,...layan ict dengan puzah, nik dan nisah...alih alih nisah bawak kek, makan makan dan borak borak yang pasti tetap bercerita pasal rakan yang tiada aka mengumpat...astagfirullah, bukan buka aib, buka cerita je...khee,,layan ict...


cukup la sampai disini, walau tangan gatal lagi ni.....bila YES dah laju, ai senang hati menaip walau kesilapan masih bertamu...moga hari depan akan baik lagi tulisan ku.......jom zzzzzzz



Wednesday, February 5, 2014

Kadar baru Insurans motor 2014


Fifth Feb

   

Hari ini lima feb merupakan  hari ulangtahun kelahiran ai.....umur meningkat setahun, moga kesihatan bertambah baik, kehidupan juga bertambah baik dan esok juga seterusnya hari hari di lalui dengan penuh kebaikan...rahmat MU yang ku dambakan...syukur ya Allah atas semua nikmat yg KAU berikan

hari ni oppa balik kijo pagi tadi pesan tak perlu masak, sebab dia dah booking table untuk dinner,... huhh..abis siang ni nak berlapar ke....dia lak sesampai je dalam rumah terus rebah dan lena....huh bosannya, pagi pagi dah lapar ni, di pagi harijadi takkan nak berlapar, .....tengok dalam puyuk ada nasi, maka goreng la ...nasi goreng lagi, takpe my feberet,,,campak apa ada beserta secekak cili padi cukup untuk memulakan hari dengan ceria bersama semug nescafe.....

dah pukul sebelas, oppa masih tidur lagi...nampaknya letih bebenor kerja malam tadi....udahla takde sebarang ucapan....gerangnya...bosan, malas, nak melepek je rasanya...ikhs, x boleh boleh....hidup tak aktif ni bukan pegangan ai....kita buat kek besday la, carrot ada....pelagi jadi la, heavenly carrot kek resepi sifu, cmg....namun, yang nenas takde...kita tukar dengan kurma, resepi leh tgk sini,
http://www.tiffinbiru.com/2013/07/heavenly-carrot-cake.html
tapi macam biasa, ikut cara sifu gok suka menderhaka, kita kukuskan dia tak bakar ...kheee, memang superbm resepi che mat tak pernah mengecewakan.....

seharian ni layan ni je, oppa pun bangun tidur layan ni je, kek lobak besday.....

Tuesday, February 4, 2014

Khasiat Pegaga

Pegaga adalah ulam paling popular di kalangan masyarakat kita dan ia terdapat dalam tiga jenis,
1. centella asiatica     11. merremia emarginata     111. hydrocotyle
namun itu, centella asiatica lebih dikenali kerna ia dapat mengubati pelbagai penyakit

Pegaga mengandungi banyak bahan aktif seperti triterpenoid glikosida, flavenoids, minyak meruap, pektin, asid amino, alkaloid hydrocotyline, myositol, asid bramik, asid centellik, asid isobrahmik dan asid betulik, juga mempunyai zat makanan utama lain seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan C....banyak tu dan istilah yang betul betul saintifik tu...khee

Pegaga dikatakan memiliki tindakan terus dalam merendahkan tekanan darah. Ia telah digunakan untuk merawat bronkotis, asma, masalah rembesan cecair gastrik berlebihan disentri, masalah buah pinggang dan dropsi(penimbunan cecair yang berlebihan dalam tisu badan). Bagi masyarakat melayu ia digunakan untuk merawatkusta dan reumatisme(ganguan pada otot-otot dan sendi).

Pegaga juga elok dimakan oleh ibu ibu yang baru bersalin bagi mengatasi masalah peranakan kembangdan mengekalkan keremajaan dengan mengamalkan memakan pucuk pegaga setiap hari sehingga peranakan kecut. Manakala akarnya direndam untuk mandian ibu ibu yang baru lepas bersalin juga boleh direbus bagi mencuci vigina baik bagi merawat vaginitis serta jangkitan candida atau seriawan.

Pegaga adalah juga herba kecantikan yang mampu menyerikan wajah dengan cara merebus secekak daun pegaga bersama dua gelas air dan kemudian biar sehingga menjadi segelas, tapis dan sejukkan, kemudian diminum sekali sehari selepas makan malam. Amalkan seminggu tiga kali...insyaAllah. 

- olahan dan petikan dari MW


- snapping dari impiana, terteleng ler...khee

Sunday, February 2, 2014

Gambang Safari Park

Hari ni kita save gambar di gambang safari park, tak banyak tapi bole la  jadi kenangan, nak pergi selalu tak larat, tiket mahal, ni pun pergi tiket free, kawan bagi, dua tiket ....so kami pun layan,

harga sebenar tiket adalah rm68 untuk dewasa malam dan siang, rm48 untuk dewasa malam saja,
harga tiket untuk kanak kanak lak rm48 ,

bagi warganegara yang membawa mykad...saper yg berjalan x bawak mykad????
harganya menjadi macam biasa la, rm38 dewasa dan kanak kanak rm28

letih kaki ooo...kemudahan cukup, surau, tempat makan dan tandas yang banyak...banyak lagi pembangunan tengah rancak di buat, semoga terus maju ya safari park...leh layan lg animal yg x pernah tengok nanti...huhu, klu ada rejeki...

 

 

                     

                   

 

  

                    






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...