Sunday, September 29, 2013

Layan Roti Keramat


memalam ni bila berseorangan tak perlu nak bersedia bagai makan malam kita..di suasana hening kelam dan sejuk sebab hujan lebat ....sesambil layan ustaz kazim kita layan kopi o dan roti keras ni....dap mmm

allah belum uji kita dengan kelaparan sebagaimana di utophia...syukur la...

Friday, September 27, 2013

Jangan Kuat Sangat

Hamba yang hina dina tak lepas dari dosa, tobat cepat cepat kala tersedar tapi dosa itu pada orang kita kena minta maaf....dan bila kita duk kutuk orang yang belum tentu dapat jumpanya camner tu nak minta maaf?....orang buat salah kita pun buat salah dengan mengutuk ngutuk babitkan mak ayah bagai.....apa cer ...

Kebiadapan orang jadi pengajaran buka jadi medan cari dan tambah kesalahan....sebab bila masa kita nak minta maaf...jangan di sebarkan pula keaiban orang kerna suatu hari nanti Allah akan buka keaiban kita....masyaAllah...astagfirullah.

seminggu ini berkejaran ganu kuantan kl... di saat isu panas selebriti kita....sekadar hiburan dan peringatan....namun tak lupa di sini ucapan tahniah buat fiza elite....moga bahgia ke akhir hayat...

Saturday, September 21, 2013

Apa Menu Malam Ini


nota mingzhu - megi goreng untuk oppa, sup untuk ku dan air susu kongsi...khee..sesambik layan jdt versus pkns...sesungguhnya berat nanang JDT ...salah siapa ? jdt yg mempunyai pemain pemain hebat....mana mat yo ni?

Friday, September 20, 2013

Salam Jumaat - Dhuha

Daripada Abu Dzar r.a ..

Rasulullah SAW bersabda ;

“Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu . Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah , setiap tahlil adalah sedekah , dan setiap takbir adalah sedekah . Menyuruh kebaikan adalah sedekah , mencegah keburukan juga adalah sedekah . Dan sebagai ganti daripada itu semua , cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha .” 

Hadis Riwayat : Ahmad, Muslim dan Abu Daud -

Wednesday, September 18, 2013

Semalam di Kuala Kemaman





nota mingzhu - semalam i dengan oppa ke kuala kemaman nak makan otak otak dan satar....sebelum ke kedai pok aziz, kami ke hujung kuala kemaman, waktu menghampiri senja, di jeti orang ramai berpusu pusu mengharung bot bot yang baru tiba...kami jua mengintai keadaannya....hasilnya, hah amik ko ..ikan besau....de end.

Tuesday, September 17, 2013

Sup Brokoli

sedap lazat dan berkhasiat...hasil pengamatan Selera, tv3

cara caranya,

bawang besar holland di dadukan
brokoli dipotong kecil kecil
air dan kiub ayam maggi

tumis bawang dengan minyak zaitun hingga layu dan kemudian masukkan brokoli 
masakkan dengan air dan kiub ayam hingga mendidih
sejukkan dan kemudian blend .


SEGMEN PERTAMA CHE YAM

bismillahirohmmanirrohim
back to kerja lama, join GA..jom join, senang je, klik link che yam


Segmen ni berlangsung dari 10 September hingga 24 September 2013

amin

Saturday, September 14, 2013

Apple versus Samsung

Bila minda itu hadir untuk membangkang....semua benda tak kena di pandangan....bila yang ada di depan di tolak tepi yang jauh jua di tarik mari....itula manusia kini....

Bercakap pada tajuk di atas....kawan i dengan bangga menyatakan semua isi rumah dia menggunakan samsung...dan tak suka guna apple....why?...tak tanya tapi yang pasti depa tak pernah ada pengalaman dengan apple....khee...hanya jauhari mengenal manikam....

Samsung bateri nya terlalu lemah di banding dengan apple...itu yang ketara....

samsung terlalu payah nak dapat signal 3G...apple lekat je dan kuat pula dengan 3G..

samsung jelas screennya...lebor...apple kecik je....kenapa lebor je tulisan i ni....lain mcm je...stop dulu la....

Thursday, September 12, 2013

Wednesday, September 11, 2013

Demam melandA

selepas makan jeli kelapa pok soh dan nasi ayam noor....kebah tubuh, perut tak selesa...demam terus,....ketidak laratan melanda, badan panas,...petang nak masak tak boleh bangun...dan oppa pun emergency leave....khee...malam lepas magrib lepas telan vit c, i terus tertidur....oppa kejut tanya nak makan namun i cakap nak minum 100 plus je....

sekejepan 100 plus di hulur, dalam mamai mamai, telan je...separuh je pun...tak sempat kot meningkat paras gula....kul dua bangun solat isyak...sambung tidur..kul 6 bangun subuh...kul 8 ajak oppa g klinik...darah naik paras gula juga naik....doktor bebel...esok kena p jumpa doc nor azyan lagi...huhu..oppa kerja esok...

demam dah ok...kepala la pening....

mana tak deman, malam sabtu lepas, main hujan kat umah kak long pukul sebelas malam sebab nak petik buah naga...balik terus tidur, ahad siang ke hulu hilir kena panas terik beli bateri kereta mok gie, beli barang dapur ma, malamnya tanpa rehat terus balik kuantan...

pagi isnin tu patut la rasa nak makan sup je...tu yang cari nasi ayam...nak demam rupanya...mak kat kg pun demam...ma sakit perut je tp entah entah dah demam...esok talipon la...

kalau demam banyak banyak minum air dan rajin rajin la mandi...letih minum 100plus, vit c jangan lupa

nota mingzhu - mood menaip dan perbaiki gaya tulisan...

Monday, September 9, 2013

Jeli kelapa kat Pok Soh

rm 2 kat kedai kepok lekor pok soh
sg karang, kuantan

rasa ok....sedap cuna harga x ok la..

alas perut sebelum lunch...hari pun panas

jeli kelapa
agar agar....air kelapa...isi kelapa
air dan gula.....leh try yer...

Saturday, September 7, 2013

Kelahiran Lagi


semalam...kelahiran itu terjadi lagi...rejeki..namun apakah kelahiran ini bakal mebuahkan hasil sege bugar atau x kekal....

Wednesday, September 4, 2013

Tanda Putera

  tontonlah...

semalam i p masuk panggung...pertama kali... ini kerna tanda putera, kalau tak, tak hingin, bingit dan bosan lama lama tak bergerak ni...dari dulu dulu lagi memang tak hingin nak jejak panggung wayang, oppa sering sangat mengajak namun keras i tolak...tapi kali ni tak...sebab TANDA PUTERA , demi sebuah sejarah yang kian kabur di ingatan....

sakit telinga dengan audionya, namun dah masuk dlm dh x bole keluar....layan

tanda putera , kisah tragik 13 mei dan pengorbanan seorang perdana menteri....terbaik, sedih, bangga dan lucu pun ada...tak boring la bagi versi cerita melayu sejarah yang bukan epik...

menceritakan kejahatan komunis itu dan bagi kaum cina, cerita ini bukan racist, baiknya kaum cina tetap di pamerkan tapi kejamnya komunis memang tak dapat dimaafkan...kita cuma baca sejarah bagaimana pergaduhan itu berlaku tapi bila digambarkan pada filem dan di tontonkan barulah penghayatan meresap...komunis itu cina namun sanggup memancung kaum cinanya juga....

dan bagaiman kecerdikan arwah Tun dr Ismail, tabahnya PM kita,....semua di pertontonkan dengan baik, dan kita sebagai rakyat patut bangga dan menghargai kewibaan dan ketabahan mereka.

Cerita ketabahan tun rahah, kekuatan tun razak, kecilikan tun mahathir dan kebaikan serta kelembutan tunku abdul rahman....juga ketokohan tun hanif omar....airmata bangga, airmata sedih, airmata geram hingga kini masih mampu mengalir....namun kami keluar panggung dengan senyuman dengan babak akhir yang mencuit hati....tak rugi dan rakyat malaysia dan khususnya kaum melayu patut menontonya

lahirnya MAS, sebab mas tu gold, lahirnya felda demi membangunkan melayu sebab orang cina kata melayu tak guna, melayu dihalau dari tanah air sendiri, lahirnya petronas....deb...demi melayu ...

dan semua momokan di fb tak kelihatan dan terlintas di screen kerna kita sibuk menghayati cerita terbaik ini....jangan tau kutuk je wahai melayu..hargai la peluang yang ada

SYABAS buat DATIN PADUKA SUHAIMI BABA dan semua pelakon ..u all memang hebat.

Tuesday, September 3, 2013

Amazing Pic of Food

Di sebalik kekalutan kenaikan harga minyak, mari kita tenang kan fikiran dengan idea food ini....

Saya tak suka jadi pembangkang, tapi saya tak suka penipuan....yang ni sy memang copy dr sni,

https://www.facebook.com/forfoodart?hc_location=stream








Sunday, September 1, 2013

Memandu bersama HP

Tolong tolong tolong jangan menggunakan hp anda semasa memandu.........

Tadi ada satu ford focus biru ni, di jalan bypass...kami nak ke pasar tani stadium kuantan...dalam pukul sepuluh lebih...mula mula laju di lane kanan...lepas tu potong kami di lane kiri...wadus, brek brek brek...aik, kenapa lak ni...mabuk atau kereta ada problem...depan nya takde kenderaan....ikhs bahaya ni...lama jugak kami mengikutnya....keadaan nampak makin membahayakan....kami potong la...

Lor, sah...hp punya pasal....orang sekarang memang giler hp la...memandu sambil bergayut dengan hp...kalau nak mati cepat pun bukian kat jalan raya la...menyusahkan orang lain...tooling fokus kepada pemanduan anda wahai pemandu pemandu jalan raya malaysia....

Hampir separuh pemandu di jalan raya sekarang giler kerana hp....pegang je stereng, hp pun pegang jugak...bila bercakap semasa memandu memang akan hilang fokus...apatah lagi main sms ke wats app ke pe ke,...tolong jgn guna hp semasa memandu...

Dan pastinya kes kemalangan yang berleluasa sekarang akibat terbabas ke lane sebelah adalah masalah fokus...dulu dulu ngantuk alasan kini hp puncanya....ikhs ikhs...baik lelaki atau pompuan sama je...busy nya aku, hp kat telinga sepanjang masa....

masalahnya pemanduan akan terjejas, perlahan sangat, ke kiri kanan tanpa sedari, brek tanpa sebab....memang menyusah orang belakang atau sebelah.....please please please merdekakan diri anda dari tekanan HP dan pemanduan giler....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...