Thursday, November 21, 2013

Khasiat Cendawan Enoki

Semalam ai beli cendawan enoki kat sinar kurnia, ingat nak makan ngan maggi je, biasa pun memang letak dalam masakan berair, sup gitu, tapi malam ni plan nak maggi kari berenoki, sebungkus tu kita letak dalam dua makuk maggi kari...

Alang alang dah ada enoki kita google khasiatnya, rupanya putih panjang macam tauge gitu, kedudukan rapat rapat dan dipek sekali dengan akar, explain sebab malas nak snap imagenya

cendawan enoki juga dikenali sebagai cendawan jarum emas dan ia tahan seminggu di dalam peti ais.

enoki sudah dijadikan industri di jepun sejak 300 tahun dulu dan di cina ia ditanam meluas bagi tujuan perubatan tradisional bagi mengubati kesukaran membuang air besar

cendawan enoki mampu meningkatkan sistem imuniti tubuh dan menghalang kulat serta virus...juga merupakan egen toksik kepada sel tumor serta agen keradangan.

sekian dari dapur ai lintas langsung sepetang di kuantan...teringin duk di kuala besut pulak.....


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...