Tuesday, November 19, 2013

Bihun Sufi

Hari ni kita bercerita tentang sufi lagi, tapi kali ni bihun sufi bukan nurain sufi yang mengidamkan hadiah upsr dia samsung tab, biarpun hp galaxy y di bagi ke pada adik dan dia takde hp, dia lebih teringin tab...

Berbalik kepada bihun sufi ni, struktur bihun agak lembut, boleh lawan la bihun bintang tiga. Ia tak memerlukan masa rendaman yang lama, cukup la lima minit dalam air sejuk dan tak perlu meggunakan air panas. Rencah tumis pun tak perlu banyak air. Kacau semua hingga kering air dan masak....senang dan sedap.

Nak resepi ya,...alah resepi bihun kan senang je...camni, mai ai cerita je walau u all dah tahu...khee...ai nak cari pahala gak, panduan kepada anak dara yang baru nak belajar masak sebab pakwe minta goreng bihun tu, sila tatapi sebaiknya, kadar anggaran secukup rasa baru la power...

Bihun Sufi Rengkas,
bawang merah, bawang putih, cili boh, kicap manis, isi ayam, sayur sawi, lobak merah, perasa kiub ayam, secubit garam dan setitis cuka epal dan air secukupnya.

tumis bawang hingga garing dan kemudian masukkan ciliboh dan masakkan sehingga cili masak. setelah bahan tumis dah naik minyak(masak) masukkan ayam serta sedikit air, kemudian bila ayam dah masak, masukkan kicap serta sayur, garam dan cuka dan air selebihnya. kacau semua sebaiknya dan kemudian masukkan bihun, balik dan gaul rata bagi rencah sebati tapi jangan over nanti hancus bihunnya, balik balik selembutnya sampai bihun lembut dan masak....dah siap

tara,

3 comments:

  1. pasti sedap bihun sufji ni...

    menabung kat sini

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...salam kunjung..teruja nmpk behun tu..walau simple nampk sedap..saya follow yer.Jika ada kesudian intai2 ke blog sya..tkasih....
    http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. NMS > aaa sedap...lembut halus je

    UJ > waalaikummusalam...tq umie, ai follow...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...