Tuesday, July 2, 2013

FAKTA VITAMIN C YANG PERLU ANDA TAHU

Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi yang sihat. 

Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting , dan diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.

Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma. Ia mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.

Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi. Ia boleh bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demikian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan. Sedangkan racun labah hitam yang bisa boleh ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi.

Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras "low-density lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan " high-density lipoproteins " (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis" .

Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen, vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam , boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.

Banyak tanda-tanda yang kita boleh kesan bila kita kekurangan vitamin C antaranya:
Terdapat garisan putih bila kita goreskan kulit tangan dengan kuku. Ya garisan tu obvius sangat. Ha...cuba buat di tangan dan betis anda...Kalau ada tu, memang sah vitamin C tak cukup.

Selain itu, tanda-tanda kita kurang Vitamin C ialah mudah dapat selsema dan mudah bersin, tapak kaki kasar, bila luka lambat elok, mulut senang dapat ulcer, mudah demam, gusi mudah berdarah Lemah badan, Sakit-sakit dan sengal badan dan dapat penyakit skurvi ( pendarahan pada badan, lebam-lebam, dan gusi berdarah; gigi mudah tercabut; pendarahan ke dalam otot dan sendi, yang menyebabkan kesakitan).

Vitamin C ini sebenarnya tak dapat dihasilkan sendiri oleh badan kita walaupun badan sangat perlukannya. Hanya melalui makanan kita dapat bekalkan vitamin C yang diperlukan oleh sel. Antara makanan yang kaya dengan vitamin C ialah sayur-sayuran dan buah-buahan.

Di antara makanan yang kaya dengan vitamin C:
Oren , Kiwi , Strawberi , Brokoli , Kentang , Keledek, Lada benggala, Tomato, Mangga, Betik dll.

Ayuh rakan-rakan ku, kita sama-sama check vitamin C dalam diri kita dan keluarga! Mudah-mudahan ianya cukup demi kelangsungan kehidupan seharian kita agar kita semua terus sihat, cantik dan bertenaga!No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...