Monday, February 18, 2013

Tart Telur dan Ceritanya

Masa buat kek kukus cuma guna putih telur je, bermakna ada 6 biji kuning telur yang tidak diketahui apa mau di bikin....maka i google dengan menaip 'apa nak buat dengan lebihan kuning telur'...hasil nya berderet cerita yang ada ayat lebihan kuning telur, memang hebat la google.

Rata rata menyatakan kuning telur ini akan menghasilkan tat telur, maka i pun pick la salah satu cerita dengan resepinya. Tetapi lupa lak blog mana yang di skodeng itu. Disebabkan i ada pengalamn belajar buat tart buah dulu dulu, so just tengok bahan je la, caranya masih di ingatan semasa menuntut dengan chef Lin.

Hari jumaat buatnya, snap la satu sebagai kenangan takde niat untuk dipaparkan namun bila ada sorang kawan kita tu kan ngidam tart telur, so dedalam takde semangat ni i post la dedikasi tuk dia...kheee.

Tart ini buatnya guna majerin natural olive, so rasa agak pelik sikit pastrinya serta ketebalan nya menenggelamkan rasa intinya. Oppa kata tak rasa kastard telur tu namun pastry ok. Ye la, lepas ni kena mahirkan diri buat pastri, senang nak buat pai nanti, senang nak try ngechess tart, senang nak buat tart buah macam belajar with chef lin dlu. 

Sekian dulu, layan mata lak......zzzzzzzzzzzzzzzzz

7 biji tart telur homemade pertamakali buatnya dan di pertontonkan buat anisrahim...khee

2 comments:

  1. Amboiiii .. pandainya Aima buay Cistart. Kc lngsung tak reti. Hihihi.

    ReplyDelete
  2. Kc > baru belajar...khee, ruponya tak lawa lagi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...