Tuesday, January 29, 2013

Maulud Nabi


Telah berkata Al Hasan AI Basri:
"Aku ingin kalaulah aku mempunyai emas sebanyak gunung Uhud, niscaya aku akan membelanjakannya untuk membaca Maulid Rasulullah s. a. w."

Telah berkata AI Junaid AI Baghdadi rahimah Ullah: "Barangsiapa hadir pada majlis Maulid Nabi s.a.w. dan membesarkan keadaan majlis itu maka sesungguhnya ia telah menang dengan iman."

Telah berkata Ma'ruf Al Kukhi : "Barangsiapa menyediakan makanan untuk membaca Maulid Rasulullah s.a.w. dan mengumpulkan orang-orang Islam serta menyalakan lampu dan memakai pakaian-pakaian yang baru den berwangi-wangi serta bercantek dengan tujuan membesarkan Maulidnya s.a.w. maka Allah Ta'ala akan ngumpulkan dia di padang Mahsyar di hari kiamat kelak bersama dengan kelompok-kelompok yang pertama di antara Nabi-nabi dan ia akan mendapat setinggi-tinggi tempat di dalam Surga."

Telah berkata As Sirri As Saqati: "Barangsiapa pergi ke tempat yang ada dibaca di situ Maulid Nabi s.a.w. maka sesungguhnya ia diberi satu daripada kebun-kebun Surga karena ia pergi ke tempat itu tidak lain karena cinta kepada Rasulullah s.a.w."

Bersabda Rasulullah s.a.w.
Artinya: "Barangsiapa cintakan aku niscaya ia akan berada bersamaku di Surga."

Sedia maklum bahwa menyambut Maulid Nabi s.a.w. dengan cara-cara yang telah tersebut dahulu itu nyatalah berarti kita cinta kepadanya.

Telah berkata Sultan Wali-wali ('Arifin), Jalaluddin As Suyuti rahimah Ullah: "Barangsiapa orang Islam yang dibacakan di dalam rumahnya Maulid Nabi s.a.w. niscaya Allah Ta'ala akan menghilangkan den menjauhkan kemarau dan kecelakaan, balak, penderitaan, kebencian, hasad, kejahatan dengki terhadap ahli-ahli rumah itu dan apabila ia mati maka Allah Ta'ala akan memudahkan dia menjawab akan soalan-soalan Munkar dan Nakir dan akan mendapat tempat bersama orang-orang yang benar disisi Tuhan yang Maha Kuasa lagi Maha Besar kerajaanNya."

Ia berkata lagi: "Tiada sebuah rumah atau masjid atau tempat dibaca di dalamnya akan Maulid Nabi s.a.w. melainkan Malaikat-malaikat melindungkan ahli-ahli tempat itu dan Allah Ta'ala akan melimpahkan rahmatNya kepada mereka dan Malaikat-malaikat yang berpangkat besar seperti dan Jibrl dan Mikail, Israfil, Quryail, Ainail dan lain-lainnya mendoakan kebaikan sesiapa yang menganjurkan dan menyebabkan adanya majlis bacaan Nabi s.a.w."

Demikianlah dinyatakan oleh guru kami daripada kitab ‘Wasail’. 
petikan dari , http://baitulkasih.org.my/maulid.htm

Agungnya Rasullah, mendoakan umatnya, malah saat saat kritikal baginda pun masih lagi ucapan, umati umati umati dan baginda menyimpan satu lagi doa utk uamatnya pada akhirat nanti.

nota hati : ustaz don semalam bersiaran 30 minit dengan tajuk agungnya rasullah, namun 30 min berlalu begitu sajer kerna ustaz lebih banyak membebel dari mngupas tajuk beliau. Ustaz membebel pasal kemeriahan sambutan maulidur rasul, ustaz membebel pasal pemimpin, ustaz membebel pasal orang awam yang mencela pemimpin beragama dan ustaz membebel pasal rakyat yang memuja pemimpin yang belum pasti bacaan fatihahnya betul atau tidak....adus, tajuk menarik menjadi perbincangan hampas.

wahai ustaz ustaz, kenali tempat ceramah mu, jika di masjid usahla mengutuk mat rempit kerna mat rempit tak g masjid, jika di tv jangan mencela gejala sosial kerna mereka yang bersosial tidak menonton siaran agama, bagilah ilmu agama bukan ceramah motivasi.

bila akhir zaman, pemimpin agama di pertikaikan dan ceramah agama untuk gelak ketawa, berkatkah majlisnya? Bila ceramah agama dengan bahasa kasar, mempersenda, menjadi bahan ketawa nilainya picisan. Ini lah jadinya bila sampaian ilmu dinilai dengan uwang ringgit, maka ustaz mampu menunjuk nunjuk kemewahan penuh gaya.

jika ustaz berceramah menhentam je sampaiannya, para hadirin pun negatif je la penerimaannya. Ustaz senior jugak best.

ya rasulullah, lihatla umatmu akhir ini, tiada lagi kelembutanmu menjadi warisan, tiada lagi kesabaranmu menjadi         
sempadan perhitungan, doakan kami ya rasullah.


ya Allah , rahmatila kami.


  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...