Thursday, August 30, 2012

Petua Iman Syafie





BIODATA IMAM SHAFIE

Nama penuh: Abu Abdullah Muhammad ibn Idris ibn Abas ibn Usman ibn Syafi' ibn 'Ubaid ibn Abdu Yazid ibn Hashim ibn Mutolib ibn Abdu Manaf.

Nasab keturunan dengan Nabi Muhammad S.A.W: melalui datuk baginda Abdu Manaf dan melalui nasab ibu kepada Imam Syafie, Fatimah binti Abdullah ibn Hasan ibn Hussin ibn Ali ibn Abi Talib. Hubungan nasab ini diakui jumhur ulamak.

Lahir: Tahun 150 H di Ghazzah, Palestin.

Kehidupan: Beliau membesar di dalam keluarga yang fakir di Palestin. Bapanya meninggal ketika Imam Syafie kecil lagi. Ketika berumur 2 tahun ibunya telah membawa ke Kota Makkah untuk berjumpa dengan saudara mara beliau dari keturunan yang dihormati.

Ketika Imam Syafie berumur 7 tahun, beliau telah pun menghafaz Al Quran dan selepas itu beliau menghafaz pula hadith-hadith Rasulullah S.A.W. Imam Syafie juga menguasai ilmu bahasa Arab fushah. Di usia mudanya, beliau menuntut ilmu dari ramai fuqaha' di Makkah sehinggakan beliau diminta untuk memberi pandangan dalam menyelesaikan masalah agama.

Tentang ketaatan beliau dalam beribadah kepada Allah di ceritakan bahawa setiap malam beliau membaHAgi malam itu kepada tiga bahagian. Sepertiga malam beliau gunakan kewajipan sebagai manusia yang mempunyai keluarga, sepertiga malam untuk solat dan zikir dan sepertiga lagi untuk tidur.

Tuesday, August 28, 2012

Rahasia Garam - dr FB

Wujud
Like This Page · June 14 

Rahsia Garam... Amalan sunnah yang tak diketahui...

Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani ( askar Greek ) dibayar gaji menggunakan garam .Begitu juga dengan episod penjajahan negara ke
cil oleh negara besar dengan mengenakan hukuman penjara kepada penentang mereka .

Apabila dipenjarakan, mereka ( penentang ) akan diberi makanan seperti roti dan air tanpa garam .Walaupun kerap dihidangkan dengan roti dan air tanpa garam, badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.

Dari Abdullah Bin Umar

” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam”
Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .
Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .
Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. Antaranya:
1. Penyakit Ghaut – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai ) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.
2. Kalau tinggal di bandar seperti , goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.
3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.
4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan
5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.
6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.

Petua berdasarkan kajian

Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.

Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.

-APiz-            

Monday, August 27, 2012

27 ogos besday DIA


pulut kuning dengan serunding daging

 tiba tiba datang idea nak letak cili dan timun batang
sebagai penyeri namun makan jua semua

 sikit gulai daging dan gulai ayam
ayam tuk nenek

sesambil beraya sesambil sambut besday en asben
di rai bersama ciksu dan anak anak serta nenek

nota hati : hari ni besday DIA - en rozaman, suami tercinta , dalam sakit kaki sempat sediakan pulut kuning, walau tukang masak tak dibenar makan pulut takut makin angin, semua settle, xdapat keluar cari kek, pulut kuning pengganti

moga besday men berbesar hati dengan pengorbanan isteri yang buat pertama kali buat pulut kuning dengan harapan en asben gembira dan merasa di rai...walau riak wajah tiada tanda2 sebegitu...kheee, ku ikhlas sebab tu pulut jadi walau DIA kata tawar dan tak rasa santan.....jadi la sebab abg watiq dan wazien makan sungguh sungguh......

esok pula besday nusra, selang sehari besday adik abang....moga kamu berdua dalam rahmat ALLAh sepanjang masa, ku doakan kalian bertambah selesa dengan kehidupan seiring pertambahan usia...amin

Syukur pada rahmatMU ya ilahi.

Copy dR YAHOO


10 Self-Checks Women Should Do Every Morning

If the only time you zoom in on your anatomy is when you're tweezing your unibrow or popping a zit, then you could be missing out on some crucial information about your health.

One of the many wonderful things about your body is that it has built-in sickness sensors, and experts say you can spot early warning signs of even serious conditions simply by taking a few minutes to bond with the image in the mirror.

So go ahead, take a closer look. In the immortal words of Ice Cube: It's time to check yourself before you wreck yourself.

Guide to Your Yucky Bodily Functions


Your Nails
If you see dark lines on the nail beds
It could mean Texas-sized moles aren't the only red flags for skin cancer--the disease can also develop under your nails. Yellowish, brown, or black stripes are a sign of cell damage, possibly from melanoma, the deadliest form of skin cancer, says Ariel Ostad, M.D., a dermatologist in New York City.

With early detection and treatment, though, about 95 percent of cases are curable, so have your dermatologist take a second look.

10 Best Foods for Perfect Skin


If you see bright white stripes

It could mean everyone gets white spots on their nails from time to time (usually it's a sign that you banged your finger in a drawer), but If you see long horizontal bands of discoloration on the nail's surface and you've been feeling fatigued lately, it could be bad news for your kidneys.

"These bands can be a signal that the kidneys aren't able to filter out protein from your urine," Ostad says. That means your body is losing protein faster than you can shovel in filet mignon--and that can lead to kidney failure. Visit your doctor ASAP for a urine test.

10 Supplements Every Woman Needs 

Your Armpits
If you see a patch of rough, dark skin
It could mean Unless you've been going overboard with the self-tanner, you could have diabetes, says Michael Smith, M.D., WebMD's chief medical editor. Excess insulin in your bloodstream can cause skin cells to multiply abnormally fast, leading to a buildup of tissue and melanin.

This makes the skin look darker and feel thicker. "It most commonly occurs in the armpits, neck, or groin," Smith says. A simple blood test can determine whether you have the disease, which affects about 24 million Americans--nearly a quarter of whom are undiagnosed.

The Scary New Health Trend: Young, Slim, and Diabetic 

Your Eyelids, Knees, And Elbows
If you see small, soft lumps that look white or waxy
It could mean the good news: It's not a zit. The bad news: These are small deposits of cholesterol, Smith says.

Unfortunately, "by the time they appear, your cholesterol levels are probably sky high; this is a serious risk factor for heart disease." Yet reducing your numbers by just 10 percent slashes that risk by as much as a third.

See your doctor for a cholesterol check, and ask her about lifestyle changes or prescription drugs that can get your levels down. 

12 Ways to Reduce Your Disease Risk, Starting Now


Your Scalp
If you see thinning hair
It could mean could you fashion one of Britney's weaves out of the hair clogging your drain? Excessive hair loss is a common indicator of a thyroid disorder, which affects about 10 percent of American women.
When your thyroid (a gland in the middle of your neck) is out of whack, it can disrupt the balance of male and female sex hormones. The result: More strands in your brush and hair that feels coarse and brittle, says Sandra Fryhofer, M.D., a physician in private practice in Atlanta.

Your doc can measure the amount of thyroid-stimulating hormone in your blood--if you have too much or too little, you'll need medication to regulate it.

If you see your scalp shedding like a snake
It could mean If skin flakes have suddenly made your shoulders look like the Alps in February, it could be due to your to-do list. "An intense load of stress causes your body to produce excess amounts of the hormone cortisol," Ostad says. "In addition to wreaking havoc on your immune system (making you more vulnerable to colds) and your metabolism (making you pack on pounds), cortisol can also dry out your scalp."

A drugstore dandruff shampoo will deflake your locks, but unless you want a permanent case of shoulder snow, try to get more sleep, breathe more deeply, and loosen up your overpacked schedule.

Eat Your Way to Healthier Hair

Your Belly
If you see thick, dark hair (or stubble) in a diamond shape
It could mean is that forest sprouting on your abs thick enough to hide a family of hobbits? Dense, coarse hair that extends up toward your belly button (rather than growing downward from the top of the pubic bone) could be a sign of polycystic ovarian syndrome (PCOS), says Pamela Berens, M.D., an ob-gyn at the University of Texas Medical School.

Caused by overproduction of androgens, the condition can lead to irregular or heavy periods, weight gain, acne, and thick, dark hair on the belly, face, chest, and back. As many as one in 10 women have PCOS, which can be a risk factor for serious problems like infertility and heart disease.
If you have symptoms, see your ob-gyn; she might prescribe birth control pills to get your hormones back in check. 

Try This 15-Minute Belly-Blasting Workout

Your Tongue
 
If you see a white, yellow, or orange coating

It could mean if your licker looks as if someone painted it with bright-colored gunk, you could be spilling your gut in your sleep, Fryhofer says. Normally, a one-way valve at the bottom of the esophagus makes sure that whatever goes down doesn't come back up. Acid reflux occurs when this valve opens spontaneously and the contents of your stomach make a break for your throat, leaving your tongue coated in digestive acids and you with a serious case of Godzilla breath.

Most reflux can be treated with OTC antacids or simply by avoiding acidic and spicy foods; if those measures don't work, see your doctor. You may need prescription meds to reduce your body's production of stomach acid.

Your Eyes

If you see undereye circles that won't go away
It could mean unless you've taken a second job at the midnight trucking radio network, a sudden onset of dark rings could be chalked up to allergies. The chain reaction, according to Ostad, goes like this: An allergen hits your body, which in response releases histamine; this chemical makes blood vessels swell with blood and other fluids, and voila: Dark patches show up where the skin is thinnest.
A skin test can determine which allergen is causing your symptoms.

What Your Eyes Say About Your Health

If you see a yellowish bump on your eyeball
It could mean no, you haven't developed a rare case of optic acne. Instead, a slightly raised nodule on the white of your eye is a symptom of a harmless condition called pinguecula. "It's nothing more than an overgrowth of collagen triggered by damage from sun, wind, or dust," says Traci Goldstein, an optometrist at Metropolitan Vision Correction Associates in New York City.

Keep your eyes moist with lubricating drops and don shades anytime you're outdoors (make sure your specs offer 100 percent protection against UVA and UVB rays) to prevent the bump from growing larger. 

Friday, August 24, 2012

Ustaz Don dah KawiN




notan hati : semua image dari Fb pg ni, depa ciluk dr mana ntah, apa apa pun tahniah Ustaz Don dan isteri, HUSNA ...terbaik dan ustaz mmg terbaik...ceria dan sejuk je background...putih bersih....suci satu ikatan

Wednesday, August 22, 2012

Motivasi dr Irfan Khairi


Motivasi bermula di minda
Oleh: Irfan Khairi
 
Fikirkan masa hadapan
Mereka yang berjaya mempunyai visi dan sering memikirkan masa hadapan.  Kebanyakan masa dihabiskan dalam melakarkan visi yang positif di masa hadapan. Kurangkan fikir tentang apa sahaja yang sudah lepas, sama ada kejayaan ataupun kegagalan lepas oleh kerana ia tidak lagi relevan.
Apakah gambaran hidup anda satu, tiga, lima atau sepuluh tahun akan datang? Seringkali lakukan senaman ini oleh kerana mereka yang mempunyai minda positif akan sedia mempunyai jawapan yang jelas kepada persoalan ini.
goal-setting1.png
Punyai matlamat dalam minda
Miliki matlamat yang jelas setiap kali dalam minda. Memikirkan masa hadapan sering kali berorientasikan jangka panjang, manakala mempunyai matlamat adalah sesuatu yang lebih spesifik untuk dilakukan dan dihasilkan.
Adakah anda mempunyai matlamat hidup? Sekiranya ada, tahniah oleh kerana anda adalah antara 2% yang punyai matlamat hidup. Sekiranya tidak, maka, dapatkan pen dan kertas dan tuliskan dengan spesifik apa, bila dan bagaimana anda ingin mencapai matlamat anda.
Komitmen kepada kecemerlangan
Berikan komitmen kepada kecemerlangan. Mereka yang berjaya sering memikirkan cara untuk menjadi hebat dalam industry mereka. Walaupun, belum mencapai kecemerlangan, fikirkan kearah itu.
Dalam apa sahaja industry sekalipun, telah terdapat mereka yang berjaya dalam bidang tersebut. Tidak kira apa pun bidang anda, lakukan penyelidikan keatas mereka dan ketahui teknik dan strategi yang telah digunakan. Beri komitmen kepada minda anda bahawa untuk berjaya, kecemerlangan perlu diutamakan- dan kecemerlangan memerlukan ilmu. Minda hebat, kejayaan pun pastinya hebat!

Monday, August 20, 2012

Salam Aidil Fitri

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin Pictures, Images and Photos

Kenangan raya 2012
 keriangan

 duit raya

 raya ke 2 - mak

 raya pertama - ma dan nenek

alhamdulillah pada senyuman raya

Thursday, August 16, 2012

Biskut Badam Rangup

Biskut Badam Rangup
 resepi dari sifu, nasib baik jadi cukup sifat untuk duk dalam kuih,
design sendiri punya patern sbb acuan ni je ada...khee
resepi klu mau sila ke rumah sifu,


Tepung Pelita Shah Alam,
Bazar Sri Muda
kuih beli yang faberato, nyum nyum
tak lawan kat tpt lain, shah alam punya terbaik
dibeli oleh aida yang on da way balik ganu

Sunday, August 12, 2012

Khasiat Makanan Ikut Sunnah

- - = KHASIAT MAKANAN MENURUT NABI S.A.W = - -

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengu
bati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang dan membersihkan perut.

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman dan ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas serta membuka selera, menguatkan perut dan membuang kahak. Elok diminum pada waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya.

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata dan membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata dan perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan dan merawat radang perut.

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi selalu meminum cuka dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali).

12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.




faberato time berbuka

Friday, August 10, 2012

Iklan raya BERNAS



dekat je , tp rm10...dapat diskaun ke tidak entahnya ahmad dengan fizi

nota hati : syabas buat BERNAS, moga dengan iklan ini akan membuka hati ramai untuk prihatin pada anak anak yatim, kerna ku amat memahami keperitan anak yatim, bertahun dulu ku anak yatim yang penuh liku...syukur pada rahmat mu ya Ilahi

Doa Lailatul Qodar


allah taala tentukan rezeki kita pada waktu seterusnya pada malam lailatulqadar
Ya Allah temukan aku, hambaMU yang hina ini dengan malam lailatulqadarMU
ya Allah rajinkan aku beramal di mlm mlm terakhir ramadhan ini
ya Allah berilahkan hambamu ini peluang lailatulqadarMu

Thursday, August 9, 2012

Pensyarah Kesayangan


Aishah Mohamed

PROFILE
1Phone603 55435060
2Emailaisah614@salam.uitm.edu.my
3Web site
4Academic PositionAssoc Prof.
5Qualification & Granting InstitutionMSc in Electronics Engineering (University of Liverpool)
6Current Academic Responsibilities
7
Area of Interest

8Research Interest & Projects(current)
9Major Recent PublicationsRefer to PRISMA UiTM
10Involvement in Professional Organisations
11Participation in continuing education and community service

nota hati; cari cari masa nak dapatkan alamat email ref, terjumpa ini, rindu kat puan aisyah, dan ref lecturer ku all teh time hanya dia...moga puan bahagia dan sejahtera sepanjang masa

Wednesday, August 8, 2012

Peristiwa di Ramadhan


nota hati : ambil dari fb ustaz don

Tuesday, August 7, 2012

Menu Berbuka ke 17

Dua tiga hari ni berukband kojo, slow banget, malam ni kemuncak keslowannya maka kita tekan butang wifi, tarik yes4G la,..baru bole buka page newpost....letih gini, lama doh berukband tak berokna, esok berokna jugak kita talipon customer service....

Sabtu, 4 ogos, balik KT kul 8am dengan ciksu n kids serta nenek, en asben drebar, gawat satu NAZA ,dua orang budak tak posa, wazien(4yrs) dan abg chik(6yrs) aktif semacam tapi wazien ngaku posa, sampai wakaf tengah kul 11 pg masih lagi posa, kul 1 p pasar batu enam, dah minta macam macam, nak mee nak bubur nak onde onde, pergh selera orang posa 4 tahun separuh hari....ice cream paddlepop dan sebatang sesambil menunggu mummy dia pilih kain kat desa murni....orang ramai, sesak batu nang.....beli lauk macam macam tapi berbuka kat rumah cekdo kat wakaf tembesu...mem sempat masak bubur lambuk dan nekbat bawak gi wakaf tembesu....drebar je g terawih, orang lain dah tumbang semer lepas balik dari wakaf tembesu.

Ahad, 5 ogos balik kuantan, gerak kul 10am, sempat wat alignment tayar kat ngadang baru rm30 only and then masuk ke atas tol umoh ciksu zamani, nenek nak tengok kakak ipar dia, tok ngah, kul satu baru gerak ke LPT, sembahyang kat masjid blue dan sampai kuantan kul 4, g bazar masjid, pergh ramai giler...kul lima dah penuh padang...balik berbuka di damansara dan terawih, antar naza dan penumpang ke IM...balik tido...letih nyo...

Isnin, 6 ogos basuh baju yang menambung dan p cari barang dapur kat jaya gading , Balok....x memuaskan, kena p giant gok....maka terhasil la menu di bawah


ikan goreng, tauhu bunga, kambing salai masak lemak cili api, sayur campur hailam, sambal mangga dan ayam sambal bazar smlm.

Selasa 7 ogos, goreng keow tieow je ngan air nescafe.....lagi 12 ari lagi nak syawal, maybe 11 ari je lagi sebab bulan syaban dah penuh maka ramadhan 29 je eh....

selamat bersahur dan berpuasa...time tu zzzzzzzzzzzzz

dr ustaz don,


Friday, August 3, 2012

Baby Arnab

 bapaknya, coklat
tak mau pergi jauh, duk ngadap sangkar je, 
seminggu ni duk luar je la kome

4 ekor semua, moga survive
ibu tak pandai nyusu
puting susu ibu pun tak keluar
lapar la 4 kembar ni

darah masih melekat,
tengah hari sikit nak mandikan
dipijak pijak anaknya
tak pandai lagi ni....vanila, jaga baby tu...


5. Pastikan makanan ibu (pellete) dan air minum sentiasa cukup. Boleh juga tambah kan dengan diet alfalfa hay. Alfalfa hay bagus untuk menambah susu badannya, malah bagus untuk arnab-arnab muda. Kedai Pet menjual dalam lingkungan harga RM20 – RM 30 sekilogram.
6. Jika nampak anak-anak arnab tidak disusukan dengan baik, kita perlu membantunya. Setiap hari, buat penyusuan manual. Baringkan ibu mengereng atau telentangkan. Tenangkan ibunya dengan usapan di kepala. Sebaiknya kuku-kukunya di potong (trimmed, lihat kaedah memotong kuku arnab). Ini untuk elak kita tercedera kerana mungkin ibu arnab meronta.
Apabila ibu arnab bertenang, ambil anak-anak arnab dan letakkan di perut ibunya. Puting ibu arnab ada lapan, jika anak-anak arnab lebih dari itu, pastikan semua mendapat susu cukup.
Ini sebenarnya antara part yang menarik, sebab kita akan nampak perut anak arnab terisi dengan susu ibunya. Oleh kerana kulitnya masih nipis, kita akan nampak ada cecair kekuningan. Gemukkan mereka lebih kurang dalam masa 5 – 15 minit.
Jika ibu arnab masih belum pandai susukan anak-anaknya, lakukan rutin ini dua kali sehari. Di cadangkan pada awal pagi dan lewat petang.
Okay, itu cara yang saya lakukan apabila mendapat arnab baru.





Thursday, August 2, 2012

Menu Sahur Terbaik Dan Satu Cerita


ikan goreng, sambal udang dan kobis tumis air



Cerita Kami : nenek gaduh lagi dengan ciksu, dua dua kecik orangnya tapi kalu berteriak seriau bulu roma, yang tua suka membebel yang muda mudah menjawab, adat orang sekarang, ingin betulkan keadaan tak kira  apa jua situasi. Sedang menunggu waktu berbuka, garid ari (magrib) ciksu yang ketensionan dengan 4 orangnya anaknya dan tekanan perasaan sebab ayah sue jauh, bertindak luar biasa melepaskan rasa dan nenek orang tua, yang mudah terasa, bertikam lidah....perang dunia ke 10 kot dah ni...khee

adus, tak kira masa, semua orang ingin melepaskan amarah, ungkit mengungkit, soal persoal, hilang rasa sabar, nenek merajuk , makan nya tidak berbuka dengan air kosong dan pulang ke taman tas....ayahda la datang ambil lepas terawih...itu la masalah bila anak jantan lepas tanggung jawab pada anak perempuan, ibu sendiri terbiar, dan memang lelaki suka lepas tanggung jawab...anak bini sendiri lebih utama dari ibu tua, maka ibu yang memang bengkeng(garang) meletup sepanjang masa, baru terasa dan tak lepas tangan tapi ke mana akhirnya? ...hukum karma pasti ada, belum tentu anak yang ditatang akan tidak bertindak sama seperti apa yang pernah kamu laksanakan.

peringatan untuk diri, semua orang ada amarahnya, dan semua orang ada maruah, jika rasa diri tak ingin di sakiti maka jangan sakiti orang lain lain, sabar dan bertanggung jawab la.

wahai adik adik ku yang dua itu, kongsi la tangjawab dengan ku, bukan ku berkira tapi demi keberkatan mu jua, jangan kau alpa pd ibu yang tua, tak larat dah dia, dan kita anak dia, hulurkan apa yang patut, jika masa kau tiada, gantikan dengan harta dan jika harta pun tiada sekurang kurang ingatan tanda terima kasih dan rindu pd dia. Alif dan Aida, ku paksa pulang kau tiada kesempatan, ku paksa pula kirim wang dan jika itu jua kau tiada kemampuan cukup sms pengganti diri sehari sekali atau tidak seminggu sekali sebagai ingatan kerna ku tahu panggilan mu pasti tak terjawab...kerna itu la dia, MA...

marah ibu tiada panjangan marah kita biar berpadanan....walau sedih mana, walau terluka banyak mana, doakan ibu, tunaikan tanggung jawab itu...alif dan aida, aima telah cuba memaksa kamu untuk itu, dan akan terus memaksa kerna kita bukan orang ada ada, hanya keberkatan dari ilahi kerna tunaikan amanahNYA yg kita cari....moga rahmat itu milik kita...Ya Allah ampunilah dosa ku, suamiku, ibuku, dan juga saudara maraku sekelian.. amin ya rabbal alamin

Wednesday, August 1, 2012

Menu Berbuka

Kalau dah jadi surirumah sepenuh masa maka memasak itu kewajipan ya....maka ini cadangan menu berbuka dariku,

 ketam kari nenas madu
hasil tontonan ketuk ketuk ramadhan
simple je,
bawang merah dan bawang putih di blend dengan rempah kari ,
kemudian dimasukkan tanpa minyak ke dlm periuk
masakkan ia dengan sedikit air ,
dan kemudian masukkan santan, nenas dan akhir ketam
akhirnya dengan garam


ini pula kerabu mangga ala thai
resepi sila google ya...khee
selamat berbuka..

Ogos Sudah

Hari 1 ogos 2012 bersamaan 12 ramadhan 1433 hijrah, dan merupakan bulan ke 4 ku menjadi pengganggur terhormat di rumah yang merangkap surirumah terpendam di rumah. Semalam hati dah tak keruan mengenang nasib diri , gelisah, tak aman, kecewa namun doa dan selawat jadi penguat diri. hari hari layan cerita korea kini layan ketuk ketuk ramadhan, so bosan pulak rasanya.

Sepanjang tiga bulan , ada tiga panggilan temuduga, satu je berjaya hadir tapi gagal menjawatnya, sebabnya waktu keje yang tak sesuai, cuti tak menentu, tak minatla macam tu, dah penat keje macam tu dulu....yang best ada panggilan interview dari CCM, tapi melepas sebab coverage area luas sgt, dr utara pahang hingga selatan, dari guhtung jaya, lipis hingga ke paka, trg....huh, besar tu, dah la tak expert la jugak pahang ni, penemuduga tak yakin dengan kemampuan berjalan ku sebab status married itu. Melepas peluang best.

Kerja yang sedia ada buntu mau diteruskan, bos pergi umrah, pending case ada, tapi lidah kelu untuk meneruskan cabarannya, serik dgn kes terakhir, kes kak nun....sedih rasanya, semudahnya sangkut, mau berjaya dan kaya, http://takafulmaa.blogspot.com/

Baju raya takde lagi, tudung ngan kasut entahla, cmni la gaya klu duit xde hasil tangan sendiri....huhu, kuih raya je la bole buat sendiri, sebab banyak stock cornflakes dan dah ada minyak sapi, bole buat biskut arab dengan biskut cornflakes je la, takkan dua je....so en asben jangan komplen, klu dah tak mau beli barang jangan harap ada barang.....

nak cuci mata kat ecm pun ta lalu.....tu yg down tu




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...