Wednesday, October 3, 2012

Menu Campak Campak

 satu lauk je
kambing berbendi
dua keping daging kambing (giant brnd)
tiga batang bendi besar (potong serong serong)
bawang putih, bawang besar cili padi (dihiris halus)
sos barbeque, kicap dan lada hitam (perapan daging)

tumis bahan hiris hingga garing kemudia masukkan daging serta sedikit air
masak hingga empuk, daging jenis giant ni cepat empuk
kemudian masukkan bendi yang dipotong awal sebab nak lendir dia
ia akan memekatkan kuah, perasakan secukupnya


pemanis mulut yang di idamkan
bubur sagu bercendol

sagu di basuh dan di masakkan hingga hilang putihnya dan kemudian disejukkan ke dalam mangkuk

cendolnya dihasilkan dari beras pulut yang di adun bersama air serta pewarna hijau dan kemudian di celur ke dlm air mendidih sehingga timbul dan di angkat ke dalam air sejuk

kemudian masakkan santan bersama gula melaka (nise) dan sedikit garam dan di curahkan ke atas sagu serta cendol kita.....sejukkan seketika bagi nikmat yang nyata...



2 comments:

  1. bubur 2 mcm sedap je...yum2 anta sini kak

    ReplyDelete
  2. ismi > aaa, sedap sgt,,,khee..mai kuantan, akak buatkan, bubur yg ada sagu ni mmg best kena santan ori la....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...