Friday, July 27, 2012

Udang Tempoyak

Iftar hari ke 7, simple dan easy

udang gulai tempoyak

udang
bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili padi
(tumbuk sekali)
tempoyak
santan
garam

masukkan bahan tumbuk kedalam periuk kemudian masakkan bersama santan dan tempoyak
kuah dah mendidih masukkan udang
masakkan hingga udang bertukar warna
jangan lama sangat nanti udang kecut
x sedap la klu kecut

nota hati; hari ini hari membazirkan tenaga dan keletihan, kul 10am dah pusing pusing giant, penuh satu troli, konpem kena guna kad ni,...kul 12 baru siap mengambil barang, punya la banyak...fuhh...mmg totalnya banyak, hulur kad bank islam yg mmg dibekalkan untuk ku, "kak, x bole kad ni, ini kad suami akak ke? kami tak terima kad yg tiada tuannya, yg bukannya tuannya " pulak...haru, duit brp sen je dlm purse, rayu punya rayu, x jugak di terima, padahal sebelum elok je..haru, malu, sedih, sbb byk brg yg den berkenan tu, ingat nak masak ketam .......kalu dah x bole depa kena simpan sendiri la...nak gelak la jugak, unpack la semua wahai awek giant.....

singgah cahayamart beli udang gulai udang....semalam ayam goreng blackpepper ..simple je la, bos malas nok g bazar.....haru la ramadhan ini....



3 comments:

  1. menarik udang tempoyak ni. :D nasib baik ada stok tempoyak sikit kat rmh. em betul jugak ikutkan mmg tak bolehkan guna kad org lain. bagus la awek giant tu betul2 ikut prosedur. tapi xpe esok2 boleh dtg lagi. hehe..

    ReplyDelete
  2. asmara > tu la pasal, mmg bagus la awek tu, ckp pun sopan, accepted la, baru la bos sibuk nak buat supplementary, klu x kena mcm ni x gelabah, tu pun sbb jarang2 guna, time terlebih budget je.....musim doyan kan skrg, tempoyak pun x berbeli, bikin sendiri...khee

    ReplyDelete
  3. wah kak...nape jd mcm tu...mmg tragedy di bulan ramadhan la...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...