Tuesday, July 24, 2012

Resepi Sahur


kurma juga bagus untuk sahur
lebih baik ia dijadikan sebagai minuman sahur
dengan cara merendamnya ke dalam
sebelum tidur kita rendam la 3 biji untuk segelas air
minum la sebelum menjamah nasi
kerna nasi adalah makanan terbaik untuk sahur
pembekal tenaga sepanjang hari

sambal bilis bersama tempe
resepi pembangkit selera sahur
dari sifu CMG,

BAHAN-BAHANNNYA :-)
4 keping tempe (mat guna jenis yang bungkus dengan daun)
1 genggam ikan bilis, cuci dan toskan
1 genggam kacang tanah
1 cawan cili kisar
2 ulas bawang putih
1/4 cawan jus asam jawa @ 3 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Tempe dihiris nipis, gaul dengan sedikit garam dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Begitu juga ikan bilis dan kacang tanah tadi, digoreng garing. Ketepikan.
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tuang jus asam jawa atau cuka. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa (gula lebih sikit).
  2. Bila pekat, masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah tadi, gaul hingga rata. Biar kering sekejap dan boleh matikan api. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...


nota hati : sekarang ni tengah layan QARI junior tv3, anak kak engku ada...huhu...good boy....juri qariah kita, sharifah...comel je dia...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...