Sunday, July 15, 2012

Hoki Sukma - TERENGGANU NELANG

Edisi membebel sebab excited....

dari kul sembilan tadi selang seli masterchef selebriti dengan hoki sukma, kipas tak pasang bagi acara hangat,

mula mula masterchef selebriti, tarik nafas dalam dalam berdebor menunggu keputusan siapa ke final, tekaan ku tentu la JA dan Dato, sebab depa dua ni je yang terer, namu keputusan luar jangka, waima kita hebat mana masak kalu dah bukan rejeki kita tersingkir jua, dan ke final adalah angah bersama dato.....macam mana angah yang bterpilih...huhu..dah rejeki...tunggu malam esok...rejeki siapa

selang seli dgn hoki final sukma, mula mula 3-1, kemudian 3-2 dan kemudian seri sampai dua kali golden time masih seri, last penalti pe nama ntah, tak penah dengar, penyerang dengan penjaga gol je, debor, macam berlari lawan 100meter...peluh nitik....tunggu, mula mula 1-0 lepas tu seri lepas tu seri lagi lepas tu WP x gol, terengganu gol dan last WP x gol juga, trg menang...yuhoo....TAHNIAH ganu...mana muhd firhan bwh ni....


Hoki Sukma: Terengganu turun sebagai ‘underdog’ malam ini
pic sinar harian

kalau kat stadium kan best, mesti serak tekak la baliknya....esok last sukma, sempat tengok satu acara je kat balok, PETANQUE tapi tak faham la apa ke mainnya....cu kita google jap

Pétanque (diucapkan [pe.tɑ̃ːk] dalam bahasa Perancis) adalah suatu bentuk permainan boules yang tujuannya melempar bola besi sedekat mungkin dengan bola kayu yang disebut cochonnet atau jack dan kaki harus berada di lingkaran kecil. Permainan ini biasa dimainkan di tanah keras atau minyak, tapi juga dapat dimainkan di rerumputan, pasir atau permukaan tanah lain. Permainan sejenis adalah bocce dan bowls.

jack(ijau) dan boules(bola besi)
A successful pétanque team has players who are skilled at shooting as well as players who only point. For obvious reasons, the pointer or pointers play first – the shooter or shooters are held in reserve in case the opponents place well. In placing, a boule in front of the jack has much higher value than one at the same distance behind the jack, because intentional or accidental pushing of a front boule generally improves its position. At every play after the very first boule has been placed, the team whose turn it is must decide whether to point or shoot. Factors that count in that decision include:
  1. How close to the jack the opponents' best boule is,
  2. The state of the terrain (an expert pointer can practically guarantee to place within about 15 cm if the terrain is well tended, not so if it's rocky or uneven), and
  3. How many boules each team has yet to play.
A team captain, in an idealized game, requires his pointer to place a boule reasonably close in approach to the jack (paradoxically, in competition, the first pointer sometimes aims not to get so close to the jack that the opponents will inevitably shoot their boule immediately). They then visualize an imaginary circle with the jack as its centre and the jack-boule distance as radius and defend that circle by any legitimate means.

nota hati ; sumber wikipedia.....macam faham la sikit2, patut la adik2 tu duk ngukur jarak je


    

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...