Thursday, April 12, 2012

Outing Ke Rompin

cuti pertabalan agung - 11/4/12
(knp agung x ambil 12/4/12 - kang comel tarikh tu)

en asben ajak p rompin, dia ngidam nak makan udang
kul 7 ptg 10/4/12 tolak dari kuantan dan sampai di bandar udang galah tersebut kul 9.30 mlm, dan sempat singgah kat PEKAN Bandar di raja, singgah petronas beli nescafe dan toilet time, adus kecewa sungguh, kotor teramat tandasnya, selama singgah petronas serata tempat, PETRONAS PEKAN BANDAR DI RAJA paling kotor

ronda2 cari tempat makan, banyak pilihan, banyak orang dan banyak anjing, so pergi jauh sikit lepas jambatan belah kiri nampak restoran nusantara, ramainya orang ada bus lagi, depan lagi belah kanan ada satu warung lagi ramai orang, kereta polis pun ada, siap tempat tunggu bus pun ada meja, tempat bakar satay sebelah tempat tunggu bus tu, pelagi kami u-turn dan masuk la, warung takde nama kedai tapi kat dalam warung ada la bannernya, namanya warung satay, menu macam kat banner bawah, ada satu lagi banner menu kat belah tepinya

tapi tak snapla, xmboh napok sungguh sgt...kheee, yang bestnya ada jemput ikan bilis, pelagi, order la.....sedap oooo, jeput bilis yang lembut di dalam dan rangup di luar, cukup rasa cicah smbal bilis, order satay jugak, kuah dia best, cuma sataynya terlebih hangus, rasa sedap.....

tu la citernya kawan2 ku, klu ke rompin atau mersing singgh la warung ni, - promosi sebagai bayaran snap pic chef cara curi2....warungnya belah kanan ke mersing, malam je kot sebab tengahharinya masih tutup lagi masa lalu blk dr pantai air papan esoknya

lepas makan check in Hotel seri malaysia, staff dia karoake sampai kul 1 pg, guest nak tido pun xleh....nasib baik esok pagi breakfastnya memuaskan, bread pudding n saladnya mmg ummph
ada sorang guest tu masuk2 makan terus ambil sepinggan puding roti tu, dan dia makan tu je...mesti dia dah biasa dan dia, memang suka puding roti seri malaysia rompin kot ni.....kita layan rompin sehari...

warung satay - chef dia tu

lepas sarapan kami ke pantai, singgah dulu kat surau kg sisik, ada emergency....kheee

Pantai Air Papan

pantai ok la namun tak sama jua dengan pantai ku, pantai pantai di TRG D. IMAN
Sekali masuk rm3 tu.....tobat dok g doh...motorsikal pun kena bayar ooo, padahal tol pun tak kena....patutnya Majlis Daerah Mersing mengkaji semula harga yang ditetapkan tu, tak munasabah, motor free dah ler....keter rm2 dah la, bus free la sebab datangnya mereka bawak rezeki kepada peniaga peniaga tu jugak.....

kul 12 check out, masuk bandar rompin, beli ubat surut bengkak kat farmasi as shifaa, rm3 je....murahnya, kat ganu rm5....memang kat pahang barang lebih murah dari ganu....

pusing satu bandar rompin xde tempat makan yang jual lauk udang, orang yang ngidam tu pusing2 jugakla, maka kami teruskan perjalanan ke tempat sepatutnya,.....belah kiri balik kuantan, tempat makan yang semuanya mensajikan udang galah, bole order panas....orang yang ngidam tu nak makan udang galah masak lomak cili api....rege udang rm50 sekilo....meja sebelah lapan orang, abg2 motor besau, selera pun besau, total regenya rm240....ok la, kami ambil 3 ekor udang dan lauk sotong serta sayur rm40....penama gerainya dah lupa lak namun begitu, masok lomaknya sedap ooo, walau pedas kuahnya ku hirup dua tiga sudu, pijar bibir....khee

apa nama tempatnya ntah, tak snap pic pun sbb mood sakit, makan je....ramai orangnya, bus, group motor besar dan ramai la org, replika udang kat depannya sebagai penanda aras, depannya hutan lipur kot....kul 2 tolak balik kuantan dan makanya sampai di damansara kul 3.30...cepat la pulok....

kita tak punya banyak peluang namun kita punya pilihan.....

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...