Tuesday, December 13, 2011

Sesi Belajar

pergh , balik pada netbook baru la bole uploading dan beraktiviti yang ku gilai
laptop en asben dan x rock dah tu...

sabtu lepas, 10 nov 2011,
join baking class anjuran tpt keje en asben
hasilnya da da.....

belajar ngan chef lin (kuantan)
BM dia mcm microwave
hebat ngat, nak jugak
tapi lupa nak tnya regenya



bun kacang merah dgn 3 pattern


pai ayam,
pastri dia mmg best


tart buah, cream castard dgn cream nova....
sedap ooo....

bawah ni resepi chef lin kasi, buat tatapan kak is, nisah and kak shai

PAI AYAM
kulit pai
160gm tepung gandum
50gm butter
25gm shortening
1-2 sudu besar air
sedikit garam
glaze
1 biji kuning telur
1 sudu kecil susu full cream
sedikit pewarn
a kuning
cara-caranya
1. Adunkan tepung, butter & shortening hingga jd breads crumbs (guna hujung jari tau)
2. Masukkan air sehingga jadi doh yang dikehendaki
3. Canaikan dan masukkan ke dalam bekas pai, cucuk sedikit pada dasar, masukkan inti dan glazekan tepi keliling bg melekatkan penutupnya, tutupkan pai dan sapukan glaze
3. Bakar pada suhu 180'c selama 25min-30min

intinya resepi masing2 la, ayam hancur ramli yg di masakkan dgn gaya tersendiri...khee...malas dah nak taip resepi chef lin....haha

TART BUAH
kulit tart
125gm mentega
60gm gula castor @ gula icing
250 gm t
epung gandum
1 biji telur
1/2 sudu esen vanila
Glaze
pping jelly
cara-caranya
1. campurkan gula dan tepung dan mentega dan jadikan crumbs kasar (hujung jari ya)
2. tambah kuning telur dan esen vanilla
3. terapkan dalam acuan, cucuk pada dasar
4. bakar 170'c selama 20-25 minit
5. sejukkan dan hiaskan dengan filling kastad dan buah buahan
Filling Cream
-non dairy whipping cream
-putarkan cream hingga pekat
Filling Kastard
-100gm tepung kastard
-265ml fresh milk
- putarkan sehingga sebati
dan mereka ini kakak2 yang sporting serta superb, luv u all and tq u very much for been nice to me even im first timer dan terima kasih jugak buat cikcgu LIN, lupa nak snap pic cikgu...



1 comment:

  1. Syoknya dpt blajar, lain kali nk cuba resepi ni. Cam mana jd bentuk bunga roti tu ya..menarik.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...