Saturday, March 26, 2011

Sesi Terjah Dapur

kali ini dapur cmg,

Apple Bread Pudding


Bahan-Bahannya :-)
9 - 10 keping roti putih, didadu kecil
2 cawan susu penuh krim (mat guna susu sejat)
1 biji epal hijau, didadu
1 biji lemon, parut kulitnya (mat guna orange)

Dikacau Rata :-)
90 g mentega, cair dan sejukkan
135 g gula halus
4 biji telur gred A
2 camca teh esen vanilla

Digaul Dan Diayak :-)
50 g tepung gandum
1/2 camca besar baking powder
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
1/2 camca teh garam

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan roti dan susu sejat, gaul rata dan biar terendam 5 minit. Masukkan bahan yang dikacau rata dan gaul hingga sebati.
  2. Masukkan bahan yang diayak dan gaul hingga sebati, akhir sekali masukkan epal dan kulit lemon/orange. Kacau hingga semua mesra.
  3. Masukkan ke dalam acuan yang telah dilenser dengan mentega. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 - 25 minit (mat guna acuan "mini bund pan"), bergantung pada saiz acuan dan juga oven masing2...
nota kaki; kali ini setiap resepi yg ku berkenan yg tak tahu nak buat bila akan ku save kat mingzhuku ini, cik mat minta halal ye....kheee.... ini didadati di sini, http://tiffinbiru.blogspot.com/2008/06/apple-bread-pudding.html

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...