Tuesday, March 1, 2011

bayar saman trafik - sikap orang kita

28 feb 2011
-maka diriku pun dengan berat hati mengorbankan duit tersisa bbrp hinggit ni nak selesaikan 3 smn yang bernilai rm300 tu, dari rm900 dpt la rm450, mula mula kat pejabat pos wakaf tengah , orang tak rmai namun rupanya dalam tak ramai tu semua nya yang masih belum cukup bertamadun, baru nak check sman , pergh...kerani punya baik siap explain satu2 jenis saman dan kat mana saman tu, sorang saje dekat setengah jam, wahai pakcik2 melayu masa enam bulan tak cukup ke nak check saman anda sebelum ni, i dah check dua bulan lepas.....hari last ni bayar je la jangan banyak tanya, orang ramai ni

- maka dengan berat hati ku melangkah keluar ke balai polis lagi baik la, beratur panjang pun xde la nak sakit hati dengan orang yang baru nak check saman.

- balai polis KT, ramainya, redah la tapi takde parking lak, cabut lagi

- balai polis marang , macam tak ramai orang...masuk dalam...x la rmai sgt kul 10 start beratur, ...panjang jugak, tunggu turn, tunggu berdiri dan beratur....cit, ramai nya pakcik2 potong barisan, budak muda hingusan pun potong barisan, dari kul sepuluh sampai kul 12, lenguh kakiku beratur...akhirnya terlunas la tiga saman....letih den, baru buat keje....

moral of the story,

- jangan biarkan saman membelenggu diri anda, nak buat camner, dah memang keje ke hulu hilir, polis pulak asyik buat roadblock je, camera merata, speedtrack ku menjadi mangsa....
- duit emergency kena ada sepanjang masa
- jika tak dapat settlekan cepat prepare je dulu
- kalau kena beratur panjang jangan pakai heel...huhu

sikap orang kita

- potong barisan tak kira tempat
- prepare la awal2 , check saman tu awal sikit walau x mampu bayar awal
- ngada2 semua nak tanya, tak pandai nak faham faham sendiri
- tak ambil kira perasaan orang lain, baru je datang, tak nak tunggu nampak kawan minta tolong
- pihak pengurusan, dah tahu orang ramai buka la dua kaunter

2 comments:

  1. kENE LBH HATI2 LE LPS NI KANN..

    ReplyDelete
  2. azzey > lebih hati2 pun result dia sama juga, rejeki dah macam gitu, susah lor nak maintain 110 kat hway, polis pun 180 je sokmo nampak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...