Monday, November 8, 2010

khasiat timun


Timun batang umumnya diketahui adalah bahan menyejukkan. Ketika cuaca panas ia amat bermanfaat untuk melegakan tekanan mata akibat cuaca. Ia merupakan pelengkap wajib kepada nasi lemak dan juga bahan utama acar.

Timun menawarkan pelbagai manfaat sepertinya;

- timun yang di sapu pd wajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang kulit
- bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat dalam timun menjadikan ia baik untuk kulit
- timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati
- hirisan timun mampu kurangkan bengkak mata
- pengambilan timun mampu mengawal eczema, artritis dan gout
- timun juga bermanfaat bagi masalah paru-paru, perut dan dada
- potasium dalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah rendah
- timun mengandungi Erapsin iaitu enzim yang membantu penghadaman protein
- jus timun menggalakkan pertumbuhan rambut terutamanya jika di tambah lobak, kubis dan bayam
- jus timun dan lobak bagus untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik dalam badan
- timun kaya dengan mineral yang membantu menghalang masalah kuku


nota; jika makan sate wajib di sudahi dengan timun kerana timun baik untuk kesan bakar sate tersebut, nestle bliss timun mmg sedap sekali...hehe...
sumber; mingguan malaysia ahd , 7 nov 10 dan picture dr uncle google.

3 comments:

  1. tp sweetdream tak suka makan timun...

    jadi lepas makan sate...sweetdream tak pernah makan timun..hehehe]...

    ReplyDelete
  2. Timun ternyata juga dapat membersihkan kuku dan menghilangkan jerawat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...