Friday, October 29, 2010

tazkirah jumaat - remaja

Nikmat di timpa kesakitan dan kepayahan

Selama ini kita hanya tahu nikmat itu ialah kesenangan, kekayaan, muda, sihat tubuh badan dan kebahagian yang semuanya menyenangkan hati kita. Dan bagaimana pula sakit dan kesusahan boleh menjadi nikmat?

Cuba kita lihat generasi beriman terdahulu, hidup dalam kesukaran dan kepayahan, merasai kelaparan, kemiskinan dan disakiti, dihalau, meninggalkan segala yang dicintai diseksa bahkan dibunuh. Tetapi mereka mempunyai keimanan yang kukuh, hati yang baik, bahasa serta ilmu yang luas, lahir dari jiwa nuraninya.

Banyak kita mendengar individu yang hidup susah lebih tabah dan berdaya saing dalam kehidupan mereka dan jika ditanya resepi kejayaan insan-insan mulia, sudah tentu hidup dalam kesusahan dan kemiskinan membuatkan mereka lebih bersungguh-sungguh, bersemangat dan banyak berdoa kepada Allah.

Biasanya jika ditimpa kesusahan dan kesakitan akan melahirkan doa yang penih keikhlasan dan pengharapan.

Kesakitan dan kepayahan adalah ujian. Ujian melatih sifat terpuji seperti sabar dan reda. Ujian juga mengajar kita merasai dunia hanya nikmat sementara, jadi dengan ujian kita makin dekat dengan Allah.

Ia menanam sikap supaya kita sentiasa berasa diri dalam keadaan berdosa. Sebab itu kita perlu sentiasa ingatkan Allah.

Sabda Nabi yang bermaksud " tidaklah seseorang mukmin ditimpa penyakit, bencana dan kesedihan sehingga berdukacita kecuali Allah menghapuskan dosa-dosanya ", (hadis riwayat Assyaikharani dan Tirmidzi).

Sekiranya kita sabar kita bukan saja hebat malah dosa digugurkan.

nota; nikmatnya di rasa bila susahnya kita.
sumber; tazkirah remaja, ustaz zawawi yusoh, metro jumaat 29 oct 10No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...