Saturday, August 14, 2010

terasa nak makan kerabu suun

resepi dan picture dr jurnal chef,

Bahan - bahannya

Suun 100 gram
Sotong 200 gram
Isi Kepah 100 gram
Daun Bawang 30 gram
Daun Sup 30 gram
Seleri 1 batang
Capcicum Merah 1 biji
Capcicum Hijau 1 biji
Air Limau Kasturi 200 gram
Sos Cili Thai 450 gram
Kicap Ikan 350 gram
Bunga Kantan 1 kuntum
Cili Padi 100 gram
Serai 2 batang

PERBANDINGAN

resepi copy dr saji online,

Bahan-bahan

15 ulas bawang kecil - hiris halus
3 lagu bawang besar - potong bulat
2 biji buah tomato - potong enam
2 paket suun - dicelur
15 biji cili padi - tumbuk
1 pokok daun bawang - hiris
1 pokok daun sup - hiris
2 batang serai - hiris
50 gm udang basah - buang kulitnya
2 ekor sotong - saiz besar dan potong bulat
1 bahagian dada ayam - cincang
5 biji limau nipis - perah airnya
2 sudu besar kicap cair
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Rebus ayam, udang dan sotong hingga masak. (Anda boleh menyimpan air rebusannya untuk dijadikan stok).

2. Suun yang telah dicelur dicampurkan dengan bahan-bahan di atas. Gaul hingga rata. Sekiranya terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan tadi.

3. Boleh dihidangkan begitu sahaja atau dijamu bersama nasi putih dan hidangan lain.

PERBANDINGAN

resepi dari che mat

BAHAN-BAHANNYA :-)
80 g soo hoon (yang kering), dikerat2
4 ekor sotong saiz sederhana besar
10 ekor udang sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji cili padi, hiris halus
1 biji tomato, buang biji dan hiris
3 tangkai daun sup, hiris
5 -6 biji limau kasturi
Beberapa helai daun salad
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Soo hoon, direndam dalam air panas hingga lembut dan menjadi jernih. Toskan dan cuci bawah air mengalir. Biar kan kering dalam tapisan. Udang dibersihkan, buang urat dan celur sekejap. Sotong dipotong cuci bersih dan celur sekejap. Letak sedikit garam dalam air rebusan tadi. Tos dan sejukkan.
  2. Gaul kan semua bahan2 diatas kecuali garam, gula, jus limau kasturi dan daun salad. Tambah garam dan gula serta jus limau kasturi secukup rasa. Alas bekas hidangan dengan daun salad, letak kerabu tadi dan hidangkan segera.
nota; setelah di buat perbandingan, resepi che mat jadi pilihan, esok beli suun, ptg kacau...

sumber; dapur tanpa sempadan, jurnel chef, saji online

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...