Tuesday, August 3, 2010

pesanan seorang doktor


ari ni jurney ke kuala berang, destinasi pertama kat KB mestilah klinik sentosa, Dr Sukilan, tunggu lama dia sbb dia sdg borak dgn sorang rep....penat rasanya,
lepas tu masuk la, cancel order lama, buat order baru, tambah nilai, huh berbaloi tunggu, then chit chat dekat sejam, mcm2 pesanan, mcm2 cerita,
i'm a good listener, dia dah30yrs bukak clinic sentosa tu, sebelum ni kat specialist kat kota baru, dan byk2 clinic lagi la, dgn sungguh2 dia cerita dia keje non rest, mkn tidak, sbb dia bhgn operation, mmg komited, mmg aku respect la dgn cara keje dia, tp yg meninggal kesan, pesanan dia, dia minta sampaikan
buat ibu2 yg bakal bersalin;

1. jgn pantang makan
2. bykkn mkn protien
3.banyakkn minum susu
4.jgn pntang mcm org2 lama, mkn ikan kering je
5. pastikan beranak kat hospital
6. rawatan lepas bersalin penting
7. cepat2 dapatkn rawatan jika ada sebrg kesulitan
8. bertungku atau berbara tu kecutkn urat sbb tu org melayu cepat tua
9. tiru mcm org cina tu, mrk berpantang cara sihat

dia sedih dgn cara org melayu berpantang, dia jugak sedih dgn anak2 zmn sekarang,kesenangan hidup sekarang memualkn anak2 hidup dgn smbil lewa, x komited pd keje, masalah sosial, orang dulu2 hidup susah, maka tak kisah kena bersusah keje, 1 minit terlalu berharga bagi seorg doktor katanya, ia melibatkan satu nyawa.... bagi doktor sukilan, layanan untuk setiap pesakit perempuan macam mak sendiri, pesakit lelaki macam ayah dan abg sendiri, barulah melekat di hati, keje kena sungguh2 dan komited, buatla dgn kasih sayang dan keikhlasan.

satu jam celoteh dia, dgn english slang nya, dgn term medical nya, angguk2 mcm pokko angguk da, tabik spring kat Dr. Sukilan


Align Left
nota ; org yang jadi doktor ni memang special, pas ni nk g jenguk dr singa jap la...hehe

sumber pic ; google bukan pic dr. sukilan

2 comments:

  1. nk jd doc tp x kesampaian....xde duit.... =(

    ReplyDelete
  2. ala cedihnya...patut la, pic tu mcm tgh wat operation je.....x pe, dh tertulis, pakcik bukan doctor, siapa la kita nak melawan takdirNYA....doh tu skrg jd pe?....hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...